Starostna struktura obolelih: med okuženimi je več mlajših

Koronavirus 20. Okt. 202112:57 > 15:39
Delite:
Skupina ljudi, ki hodi
Foto: PROFIMEDIA

Starostna struktura obolelih je precej drugačna od lanske jeseni in zime. Med okuženimi je več mlajših, starejši pa so bolj zaščiteni s cepljenjem.

Na spodnjem prikazu vidimo starostno strukturo okuženih. Najbolj ranljiva skupina, to so starejši od 65 let, je obarvana z vijoličasto oziroma rožnato barvo, mlajši pa z zeleno (od 25 do 56 let) in rumeno (do 25 let). Odkar imamo možnost cepljenja, se delež starejših med okuženimi zmanjšuje.

Od začetka avgusta, ko se je različica delta tudi pri nas začela nezadržno širiti, je število okuženih precej bolj strmo naraščalo med mlajšimi. Trenutno je aktivno okuženih približno 12 tisoč prebivalcev, med njimi je okrog tisoč starejših od 65 let. Predvsem pomirja dejstvo, da je število okuženih med starejšimi na tej ravni že vse od sredine septembra in se ne povečuje, medtem ko v ostali populaciji opazujemo strmo rast.

Zaščiteni s cepljenjem

V nasprotju z lansko jesenjo, ko smo obupano opazovali vse hujše razmere v bolnišnicah, imamo letos možnost cepljenja. Kako učinkovito je cepljenje, kažejo predvsem razmere v domovih starejših, pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. “Lani so se okužbe po domovih nezadržno širile, letos pa je zaradi visoke precepljenosti stanje tam mirno.”

V zadnjem tednu (podatki do 17. 10.) je bilo med oskrbovanci domov za starejše potrjenih le 24 okužb, v istem tednu lanskega oktobra pa osemkrat toliko. Tedensko število potrjenih okužb med stanovalci DSO je nato lani novembra naraslo na več kot 1.400. Kmalu potem, ko so tik pred novim letom cepili večino stanovalcev, pa je število okužb drastično upadlo.

Podobno učinkovito dobra precepljenost ščiti tudi pred povečevanjem okužb med zdravstvenimi delavci, kaže spodnji graf sledilnika. To je še posebej pomembno zaradi zmanjševanja možnosti vnosov koronavirusa na ostalih, necovidnih oddelkih bolnišnic.

V starostni skupini od 70 do 74 let je precepljenost z vsaj enim odmerkom 85-odstotna, med starejšimi od 75 let pa le kak odstotek nižja, kažejo podatki NIJZ. Bolj zaskrbljujoča je precepljenost med mlajšimi starostniki, pri katerih se bolezen pogosto razvije v zahtevno obliko, poleg tega pa so tudi še razmeroma aktivni, kar pomeni, da imajo več tveganih stikov. V starostni skupini od 60 do 64 let jih je z vsaj enim odmerkom cepljenih nekaj manj kot 74 odstotkov.

Okrog desetina starejših od 75 let je že prejela tudi tretji, poživitveni odmerek cepiva.

Uporaba tretjega/poživitvenega odmerka cepiva je priporočljiva za oskrbovance DSO ter starejše od 65 let in posebej ranljive kronične bolnike. S poživitvenim odmerkom s cepivom Comirnaty (Pfizer) je možno cepljenje tudi za vse ostale. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim/poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev, je zapisano v priporočilih NIJZ. S poživitvenim odmerkom je bilo cepljenih nekaj več kot 33 tisoč prebivalcev.

Komentari

Vaš komentar