Študija protiteles pri cepljenih košarkarjih NBA: Janssen nudi najslabšo zaščito

Koronavirus 01. Dec 202112:32 > 13:11 1 komentar
Dončić košarka
Kevin Jairaj, USA TODAY Sports

V košarkarski ligi NBA je proti covidu-19 cepljenih 97 odstotkov igralcev, toda kljub temu se jih je nekaj v zadnjih tednih okužilo. Strokovnjaki so na podlagi testov protiteles pri več kot 2.000 igralcih in drugih zaposlenih v ligi pripravili študijo, da bi ugotovili, kako učinkovita so cepiva Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona (Janssena). Kot kaže, nudi zadnji najslabšo zaščito.

Pred začetkom letošnje košarkarske sezone v NBA je ekipa infektologov preverila raven protiteles v krvi 2.388 košarkarjev in drugih zaposlenih v ligi. Namen raziskave je bil, kot poroča ESPN, ugotoviti, kako učinkovita so različna cepiva, kako količina protiteles sčasoma upada in kaj to pomeni za zaščito pred okužbo. In rezultat? Cepivi Moderne in Pfizerja nudita precej boljšo zaščito kot cepivo Janssena.

Okužbo s koronavirusom so potrdili pri 34 polno cepljenih košarkarjih in sodelavcih lige. Ko so preverili njihova protitelesa, so ugotovili, da jih je 31 imelo precej nižjo raven kot tisti, ki se niso okužili. Pri ostalih treh pa protiteles ni bilo oziroma je bila njihova raven tako nizka, da je ni bilo mogoče zaznati.

Med vsemi 2.388 cepljenimi osebami, ki so jih testirali pred začetkom sezone, je bilo 75 takih, pri katerih v krvi niso mogli zaznati protiteles proti koronavirusu. Med cepljenimi s cepivom Janssena je bilo takih kar 11 odstotkov, medtem ko je bil delež pri cepljenih z drugima dvema cepivoma veliko manjši, pri Pfizerju 1 odstotek, pri Moderni pa 0,2 odstotka.

Liga je zato priporočila poživitvene odmerke vsem, ki so bili z Janssenom cepljeni pred več kot dvema mesecema oziroma s Pfizerjem ali Moderno pred več kot pol leta.

Necepljeni zvezdnik ne more igrati

V ligi NBA je cepljenih 97 odstotkov igralcev, tudi Luka Dončić. Vodstvo lige necepljenim ni prepovedalo igrati, ampak jim je zapovedalo redno testiranje vsak dan, ko igrajo ali potujejo. Poleg tega se necepljeni ne smejo družiti s soigralci v slačilnici, tudi jesti ne smejo v istem prostoru. Ves čas morajo vzdrževati razdaljo in nositi masko.

Čeprav NBA ni odredila obveznega cepljenja, igralce omejujejo pravila, ki veljajo na ravni zveznih držav. Ta so še posebej stroga v New Yorku, zato že od začetka sezone ne more tekmovati zvezdnik ekipe Brooklyn Nets Kyrie Irving. V New Yorku je namreč vstop v notranje prostore, med njimi tudi športne dvorane, dovoljen le tistim, ki so prejeli vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19. Irving je zato ostal tudi brez dobršnega dela svoje plače.

V ligi sicer veljajo strogi covidni protokoli. Če pri igralcu potrdijo okužbo s koronavirusom, mora v vsaj 10-dnevno izolacijo, v času katere ne sme trenirati oziroma mora počivati. Po tem igralca pregleda kardiolog, ki mu tudi predpiše nadaljnji trening. Ena od posledic covida-19 so namreč tudi težave s srcem.

V izolacijo morajo tudi vsi, ki so bili v stiku z okuženim. Prav včeraj je bil na testiranju pozitiven LeBron James, ki je sicer cepljen. Moral je izpustiti tekmo svojega moštva LA Lakers proti Sacramentu, na igrišče pa se bo lahko vrnil, ko bo njegov izvid negativen na dveh zaporednih PCR-testih v roku 24 ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje