Težave na NIJZ, preverjanje slovenskih potrdil onemogočeno

Koronavirus 07. Feb 202209:20 > 10:09 1 komentar
Preverjanje PCT, pogoj pct, pct pogoj
Žiga Živulovič jr./BOBO

Preverjanje slovenskih digitalnih covidnih potrdil je zaradi tehničnih težav trenutno onemogočeno, so sporočili z NIJZ. Gre za potrdila, izdana na podlagi pozitivnega hitrega testa, ki veljajo samo v Sloveniji. Preverjanje splošnih evropskih digitalnih potrdil sicer poteka nemoteno.

Zaradi tehničnih težav je preverjanje slovenskih digitalnih covidnih potrdil trenutno onemogočeno, opozarja NIJZ. Kot so nam sporočili, prihaja do težav pri branju QR kod.

Napako sicer odpravljajo, do odprave pa vse naprošajo, da slovensko digitalno covid potrdilo (SI DCP) preverjajo ročno z vpogledom v potrdilo. Uporabnikom svetujejo, da si slovenska potrdila natisnejo, saj na tiskani verziji piše datum pozitivnega hitrega testa, s čimer se lahko preveri njegova veljavnost. Do odprave napak bodo potrdila preverjali na tak način, brez skeniranja QR kode.

Preverjanje splošnih evropskih digitalnih potrdil poteka nemoteno.

Slovensko digitalno covid potrdilo (SI DCP) velja na podlagi pozitivnega hitrega testa. Velja le v Sloveniji, veljavnost pa znaša 180 dni. Posebnost slovenskega potrdila je v tem, da začne veljati 7. oziroma 11. dan za tiste, ki izolacije niso skrajšali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje