Prihaja nov semafor ukrepov: kaj utegne prinesti?

Koronavirus 30. Avg 202107:13 > 22:32
Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar na sestanku sprejema predlog novega semaforja ukrepov za obvladovanje epidemije koronavirusa. Pričakuje se, da bo glavno merilo zasedenost bolniških postelj, semafor pa naj bi vključeval tudi pogoj PCT.

Že prejšnji teden je Mateja Logar povedala, da bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno.

Če bo število okužb raslo, naj bi strokovna skupina predlagala razširitev pogoja PCT ter pogostejše testiranje. V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti.

“Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta,” je pojasnila Mateja Logar.

POP TV pa je poročala, da je eden od predvidenih ukrepov, ki ga pretresa strokovna skupina, tudi testiranje na 48 ur za vse tiste, tudi učitelje, ki so se morali do zdaj testirati enkrat tedensko.

PCT pogoj za stranke v neživilskih trgovinah?

Strokovna skupina bi lahko po napovedih ob slabšanju epidemioloških razmer predlagala tudi bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

vrsta pred trgovino
Žiga Živulović jr./BOBO

Nič več policijske ure in zapiranja šol

Člani strokovne skupine imajo po poročanju Kanala A precej različna mnenja in stališča, zato je pričakovati dolgo razpravo, ki bi se lahko zavlekla pozno v noč. Po enem izmed predlogov se semafor sicer ne bi več delil na barve, temveč na šest faz. V nobeni naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine.

Po informacijah STA je za zdaj predvideno, da bi novi semafor ukrepov uradno predstavili na tiskovni konferenci po seji vlade v drugi polovici tedna.

Zaradi delte v bolnišnicah več ljudi

Epidemiološke razmere v Sloveniji se vse bolj zaostrujejo. V zadnjih dneh v povprečju dnevno potrdimo več kot 400 novih okužb. V bolnišnici se zdravi že 141 ljudi s koronavirusom, od tega 27 v intenzivni terapiji. Lani smo konec avgusta v povprečju dnevno potrdili manj kot 50 primerov, v bolnišnicah pa je bilo okoli 25 ljudi. 

Letošnjo hitro poslabšanje epidemiološke situacije in eksponentno rast okužb lahko pripišemo delta različici koronavirusa. Ta se širi veliko hitreje, tveganje, da bo nekdo potreboval bolnišnično obravnavo, pa je pri delti dvakrat tolikšno kot za običajne seve.

Z današnjim dnem je aktivirana četrta faza strategije za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so danes začeli povečevati kapacitete za sprejemanje novih bolnikov v tistih bolnišnicah, ki že zdravijo covidne bolnike, to so oba klinična centra, Splošna bolnišnica Celje in Kinika Golnik. Prav tako bodo covidne bolnike začele sprejemati tri dodatne bolnišnice, gre za splošne bolnišnice Murska Sobota, Nova Gorica in Novo Mesto. Nov covidni oddelek bodo v četrtek odprli tudi v šempetrski bolnišnici.