Spet veliko novih okužb, v državi skoraj 170 tisoč aktivno okuženih

Koronavirus 30. Jan 202209:40 > 11:061 komentar
Testiranje v Stanežičah, NIJZ
Žiga Živulović Jr./BOBO

V soboto je bilo opravljenih 17.943 PCR-testiranj in potrjenih 13.852 novih okužb s koronavirusom. Število novih okužb je nekoliko nižje, a je to po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka mogoče pripisati spremenjenemu načinu testiranja s PCR-testi. Zaradi hitrega spreminjanja koronavirusa je nemogoče napovedati, kdaj bo epidemični val dosegel vrh. "Skladno z virusom, ki nenehno preseneča," je komentiral Krek.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 168.740 aktivnih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 77,2 odstotka vseh opravljenih testov.

V bolnišnicah se zdravi 749 covidnih bolnikov, najmlajši je star 23 let. Intenzivno nego potrebuje 130 covidnih bolnikov, najmlajši je star 16 let. V soboto je umrlo 11 covidnih bolnikov.

V zadnjih 14 dneh je bilo na 100.000 prebivalcev potrjenih 8.005 okužb. Povprečje potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh pa znaša 14.025, kažejo podatki NIJZ. S hitrimi antigenskimi testi je bilo testiranih 73.876 oseb. Pozitivni rezultati hitrih testov se potrjujejo še s PCR testiranjem.

Število potrjenih okužb je tako nekoliko nižje kot v petek, ko je bilo opravljenih 20.636 PCR-testov in potrjenih 14.878 novih okužb. To je predstavljalo tretje najvišje število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom od začetka epidemije covida-19 v Sloveniji. Prav tako je današnje število novih okužb nekoliko nižje kot prejšnji teden, ko so v soboto opravili 18.424 PCR-testov in potrdili 13.911 novih okužb.

#social-embed_0

Krek: Vrh epidemičnega vala je nemogoče napovedati

Po pojasnilih direktorja NIJZ Milana Kreka je nižje število mogoče pripisati dvema dejavnikoma. Prejšnjo soboto je bilo število novih okužb višje tudi zaradi spremenjenega načina testiranja. Del vzorcev smo namreč minuli teden začeli pošiljati na analizo v tujino. Zato so epidemiologi prejšnjo soboto številu potrjenih okužb prišteli tudi rezultate testiranj, ki so bila opravljena v četrtek in petek ter so jih analizirali v tujini.

Prav tako se na številu okužb pozna sprememba režima, po katerem se bolnike le izjemoma napoti direktno na PCR-test. Neposredno se na PCR-test od sredine prejšnjega tedna napoti zgolj ranljive osebe, kot so kronični bolniki, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci. Ostali prebivalci pa morajo najprej na hitro antigensko testiranje.

Po podatkih sodeč epidemija koronavirusa ne pojenja, je za N1 dejal Krek. Kdaj bo val dosegel vrh, je nemogoče napovedati.

Težave epidemiologom povzroča predvsem številne spremembe različic koronavirusa. Na Danskem se je razširila različica dva, ki tam predstavlja 40 odstotkov vseh okužb. Nova različica je na Danskem že povzročilo nov epidemični val, je poudaril Krek. V Belgiji pa so zaznali tretjo različico omikrona. “Skladno z virusom, ki nenehno preseneča,” je komentiral Krek.

Pričakovati je, da se bo višja incidenca odražala tudi v bolnišnicah. “Če pri incidenci 1200 bolnišnično zdravljenje potrebuje odstotek bolnikov, je to precej drugače kot isti odstotek pri incidenci 10.000,” je orisal Krek.

Prvi mož NIJZ je prebivalce pozval k doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov. Izpostavil je nošenje zaščitnih mask, tudi zunaj, ko ni mogoče zagotoviti ustrezne medsebojne razdalje. Prebivalce poziva, naj ostajajo doma in naj, če je le mogoče, tudi delajo od doma.

Komentari

Vaš komentar