V UKC Ljubljana pripravljeni na četrti val epidemije

Koronavirus 18. Avg 202118:18 > 18:20 1 komentar
UKC Ljubljana, koronavirus
Žiga Živulovič jr./BOBO

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes potrdil načrt UKC za spopadanje z novim epidemiološkim valom. Po besedah predsednika sveta Matjaža Trontlja je največja zdravstvena ustanova v državi pripravljena na ta izziv. Prizadevali si bodo, da bosta delo in obravnava necovidnih bolnikov kljub epidemiji potekala kar se da nemoteno.

Matjaž Trontelj, predsednik Sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je poudaril, da je treba zagotoviti obravnavo tako covidnih in postcovidnih bolnikov, kot tudi v maksimalni meri izvajati redni program. “Gre za velik izziv, ampak ta izziv je treba premagati, ker je zaradi skrajševanja čakalnih vrst treba najti neko ravnovesje,” je dejal v izjavi medijem po seji sveta. Poleg tega bodo še naprej v UKC izvajali cepljenje proti covidu-19.

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da imajo v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) na voljo 150 postelj za covidne bolnike, v Bolnici Petra Deržaja še do 100 postelj, nekaj še na infekcijski kliniki. V najhujšem obdobju drugega epidemiološkega vala so na navadnih oddelkih zdravili 350 covidnih bolnikov in 70 na oddelku intenzivne terapije.

Ob tem je Lejko Zupanc spomnila, da so imeli v UKC pred epidemijo covida-19 na voljo skupaj sto intenzivnih postelj, tako so skoraj podvojili njihovo število. To prinaša izjemne obremenitve tistih, ki znajo te bolnike negovati in zdraviti. Tako pravi, da so na četrti epidemiološki val “verjetno pripravljeni, morda ne v taki meri, kot si želimo, ker pravzaprav ne vemo, kaj nas v resnici čaka”. “Lahko nas kaj še zelo preseneti,” je dodala.

Glavni vhod UKC Ljubljana
Žiga Živulović jr./BOBO

Potreba po dodatnih kapacitetah in kadru za covidne bolnike na vidiku

Lejko Zupanc je posvarila, da se že zdaj zelo bližajo položaju, ko bodo morali vzpostaviti dodatne kapacitete za covidne bolnike, kar pomeni, da bodo morali z drugih oddelkov prerazporejati kader. “To pomeni vpliv na njihove programe in na obravnavo ostalih bolnikov. Tega si ne želimo. Želimo si, da se morda odpre še kakšna covidna bolnišnica v Sloveniji in da vsi poskrbimo ne samo za covidne, ampak tudi ostale bolnike,” je povedala.

V. d. generalnega direktorja UKC Jože Golobič pa je dodal, da si bodo prizadevali, da bo ves program tekel nemoteno. V lanskem letu so sta bili ginekološka in ortopedska klinika tudi covidni bolnišnici, česar pa letos nimajo v načrtu. Tako ne pričakuje, da bi prišlo do velikega osipa programa. “Lahko pa se zgodi, če bo razsežnost epidemije res prevelika, da se program nekoliko zmanjša, ne pa ukine,” je dodal.

Ministrstvu za zdravje so predlagali tudi spremembo 55. člena petega protikoronskega zakona, po kateri bi lahko minister za zdravje administrativno prerazporedil deset odstotkov kadra iz bolnišnic, kjer ne zdravijo covidnih bolnikov, v tiste, ki jih zdravijo.

Medicinske sestre
Žiga Živulović jr./BOBO

Medicinske sestre precepljene v povprečju, zdravniki izstopajo

Tako Lejko Zupanc kot Golobič in Trontelj so pozvali k cepljenju proti covidu-19. “To je eden od ukrepov, ki nas bo vrnil v normalno življenje. Izredno malo cepljenih zboli, sploh pa ne s težko klinično sliko. S cepljenjem smo preprečili prenose okužb na bolnike, prenose okužb na zaposlene,” je dejala Lejko Zupančeva.

V UKC Ljubljana je po njenih besedah proti covidu-19 cepljenih 65 odstotkov vseh zaposlenih, dodatno je 15 do 20 odstotkov prebolevnikov. Medicinske sestre so glede precepljenosti v povprečju, zdravniki izstopajo, denimo na infekcijski kliniki so cepljeni praktično vsi, razen mamic, ki prihajajo s porodniške odsotnosti.

Kakšen strošek bo testiranje necepljenih in neprebolevnikov po 23. avgustu, ko država več ne namerava plačati presejalnega testiranja, na UKC še ne vedo. Podatki bodo znani kmalu. Je pa Lejko Zupanc opozorila, da ne gre le za strošek testa, pač pa tudi za to, da mora osebje izvajati teste in rezultate vnašati v sistem, kar pomeni dodatno obremenjevanje kadra.

Ob vstopu v UKC morajo tako bolniki, ki prihajajo na naročene preglede oz. posege, kot tudi vsi obiskovalci, izpolnjevati PCT pogoje. A kot je dejal Golobič, zaradi tega ne odklanjajo posegov. Če kdo nima negativnega testa, ga opravijo v UKC.