Velik skok okužb: včeraj potrdili več kot štiri tisoč primerov

Koronavirus 05. Jan 202208:10 > 10:56 3 komentarji
Testiranje na covid-19
BOBO

V torek smo v Sloveniji opravili 10.577 PCR-testov in potrdili 4.068 novih okužb s koronavirusom. To je največ od torka, 16. novembra, ko smo potrdili 4.283 okužb. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 38,5 odstotka.

V torek smo v Sloveniji potrdili 4.068 okužb. V primerjavi s torkom prejšnji teden, ko smo potrdili 1.871 primerov, se je ta teden število dvignilo za 2.197 oziroma 117,4 odstotka. Tudi v primerjavi s tem ponedeljkom, ko smo potrdili 3.393 primerov, se je število okužb močno zvišalo.

V bolnišnicah se zdravi 542 ljudi, od tega 160 na intenzivni negi. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 22 let, na intenzivnem pa 21 let. V torek je zaradi covida-19 umrlo še šest ljudi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je trenutno v državi 23.041 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.086, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 2.058, kažejo podatki NIJZ. V torek je bilo opravljenih tudi 82.633 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Velika rast je posledica širjenja veliko bolj nalezljive različice omikron. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je včeraj v N1 STUDIO povedal, da je največji delež okuženih z omikronom v Ljubljani ter v gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji. Opozoril je tudi pred tem, da bi ljudje okužbo s to različico jemali preveč zlahka: “Omikron ni blag. Tudi v svetu se povečujejo hospitalizacije in umrljivost zaradi omikrona.”

Omikron se precej razlikuje od delte in prejšnjih različic. Najpogostejši simptomi obolelih so boleče in razdraženo grlo, kašelj, zamašen nos in izcedek iz nosu ter utrujenost. V nasprotju s starejšimi različicami oboleli ne poročajo o izgubi voha in okusa. Eden od značilnih simptomov omikrona je tudi močno znojenje, posebej ponoči, poleg tega pa še glavobol, trebušni krči, bruhanje in driska.

V petem valu mnogo več okuženih kot kadarkoli prej

Projekcija širjenja okužb, ki jo je pripravil izr. prof. dr. Janez Žibert, profesor na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in član covid-19 sledilnika, kaže, da se je v Sloveniji že začel peti val. Kot kaže projekcija, se bo število novih okužb v prihodnjih tednih višalo. Na začetku februarja bi lahko pri nas povprečno potrdili 8.500 primerov na dan, sredi februarja pa že 9.000. Omikron bo precej hitro izpodrinil delto, kar bo povzročilo hitro rast okužb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje