Vlada želi pospešiti cepljenje: cepile bodo tudi mobilne ekipe

Koronavirus 21. Jun 202122:08 > 22. Jun 2021 09:45
Cepljenje
BOBO

Vlada je na dopisni seji dopolnila izvajanje strategije cepljenja proti covidu-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. Med drugim je zadolžila ministrstvo za zdravje, naj takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem.

Z večanjem količine cepiv, ki so na razpolago, in dostopnostjo do več vrst cepiv se ukrepi usmerjajo v aktivnosti, ki bodo omogočile, da se zagotovi precepljenost prebivalstva, ki bo poleg zaščite posameznika postopno pomenila tudi čredno imunost, so zapisali po seji vlade.

Vlada je zato zadolžila ministrstvo za zdravje, da:

  • za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem,
  • zadolži vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja na cepljenje,
  • vsem osebam, ki se naročijo ali pridejo na cepljenje, takoj zagotovi možnost izbire vrste cepiva,
  • cepljenim osebam takoj zagotovi enostavno in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju,
  • izvede dodatne aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

Po potrebi bodo posodobili navodila

Kot so ob tem še pojasnili na vladi, bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s posvetovalno skupino za cepljenje z namenom doseganja višje precepljenosti preveril in po potrebi posodobi pravila in navodila za uporabo cepiv proti covidu-19. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo skupaj z delodajalci identificiralo panoge, kjer je potrebno hitrejše cepljenje zaposlenih zaradi pospešenega okrevanja oziroma večje odpornosti panoge.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo takoj začelo aktivnosti za promocijo cepljenja v skupinah študentov, dijakov, učencev in zaposlenih, z namenom čim bolj nemotenega izvajanja učnega procesa v naslednjem šolskem in študijskem letu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo izvedlo aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi in oskrbovanci v institucionalnem in neinstitucionalnem varstvu starejših, ki še niso bili cepljeni.

Vlada je tudi zadolžila vsa ministrstva, da na podlagi predhodnega mnenja strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije opredelijo panoge, kjer bi lahko ob višji precepljenosti opustili ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19, in temu ustrezno prilagodijo odloke. Vsi ministri in državni sekretarji pa so zadolženi, da pri obiskih na terenu in vseh drugih javnih nastopih komunicirajo dobrobit cepljenja za posamezne populacijske ali profesionalne skupine ter se aktivno vključujejo v promocijo cepljenja, so še sporočili.

Kacin: Na voljo več cepiva kot kadarkoli doslej

Sicer pa ima Slovenija v tem trenutku več cepiva, kot je prijavljenih na cepljenje. Koordinator cepljenja proti koronavirusu Jelko Kacin je za N1 dejal, da je “od danes na voljo več cepiva kot kadarkoli doslej, zato se lahko ljudem ponudi, da si cepiva celo izbirajo.” Kot je dodal, bodo za izbiro cepiva na voljo različne možnosti. “Vsi, ki se prijavljajo prek Zvem, imajo zdaj že možnost, da cepivo izberejo. Na voljo imajo vsa štiri cepiva in lahko katerega tudi odklonijo,” je med drugim pojasnil Kacin.

“Količine, ki so bile sproščene po dogovoru med proizvajalcem in Evropsko komisijo iz četrtega kvartala, se zdaj končno v večjih količinah sproščajo, da bi do konca junija bilo na voljo vse, kar je bilo predvideno za zadnje tri mesece,” je povedal koordinator cepljenja Kacin in dodal, da bomo v naslednjih desetih dneh imeli na voljo še več kot 240 tisoč odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech.