Svetovna zdravstvena organizacija: Omikron lahko vodi v nevarnejše različice

Koronavirus 04. Jan 202219:49 > 22:223 komentarji
DTS oddelek
Foto: Aljaž Uršej/N1

Bliskovito širjenje okužb s koronavirusno različico omikron po svetu bi lahko povečalo nevarnost za razvoj nove, nevarnejše različice, je danes posvarila evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Medtem ko se omikron po svetu resda širi kot požar, pa je, vsaj sodeč po dosedanjih ugotovitvah, občutno manj nevaren od prejšnjih različic. Zato se je tudi okrepilo upanje, da se pandemija morda vendarle bliža koncu in se bo življenje vrnilo v prejšnje tirnice.

A visoka uslužbenka WHO za izredne zdravstvene razmere Catherine Smallwood je danes posvarila pred prenaglim optimizmom in opozorila, da bi lahko imelo rekordno širjenje okužb tudi ravno nasproten učinek.

“Bolj kot se omikron širi, bolj kot se prenaša in bolj kot se množi, verjetnejše je, da bo nastala nova različica. In omikron je smrtonosen, lahko vodi v smrt (…) morda v malo manjši meri kot delta, a kdo ve, kaj bi lahko prinesla nova različica,” je dejala.

Posebej v Zahodni Evropi nevarna faza

V Evropi so od začetka pandemije potrdili več kot sto milijonov okužb z novim koronavirusom, od tega več kot pet milijonov samo v zadnjem tednu leta 2021. Ob tej številki zbledi vse, čemur smo bili priča pred tem, je spomnila Smallwood in nadaljevala, da smo, posebej v Zahodni Evropi, v zelo nevarni fazi, saj vidimo bistven porast okužb, medtem ko dejanske posledice tega še niso res jasne.

Tudi če je pri omikronu na ravni posameznika nevarnost hospitalizacije bistveno manjša kot pri delti, bi lahko zaradi ogromnega števila okuženih v bolnišnicah pristalo ali celo umrlo več ljudi, kot jih je v prejšnjih valovih pandemije, je posvarila.

Komentari

Vaš komentar