Kako je bralec prišel do poživitvenega odmerka prej kot v 6 mesecih

Koronavirus 23. Sep 202106:00 > 10:512 komentarja
Carl Recine, Reuters

Poživitveni odmerek cepiva je po priporočilih strokovne skupine mogoče dobiti pol leta po osnovnem cepljenju. Vse, ki bi si cepilne poživitve želeli prej, v cepilnih centrih načeloma zavrnejo. Toda naš bralec, cepljen z enim odmerkom Janssena, je poživitveni odmerek dobil po štirih mesecih, potem ko je zdravstvene delavce s strokovnimi argumenti prepričal, da je to smiselno.

“Uspelo mi je zaradi vztrajnosti in nekaj sreče. Na dveh cepilnih mestih so me formalistično odslovili, na tretjem pa so mi omogočili posvet z zdravnikom. Razložil sem, da službeno veliko potujem, veliko časa preživim na letalih in bi rad preprečil tudi blažjo okužbo in karanteno v tujini.”

S temi besedami je naš bralec prepričal zdravnika v cepilnem centru, da mu odobri cepljenje s poživitvenim odmerkom mRNK cepiva Pfizer, štiri mesece po tem, ko je bil cepljen s cepivom Janssena.

NIJZ je izdal priporočila, v katerih je zapisano, da je “priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim/poživitvenim odmerkom vsaj šest mesecev”. Cepilni centri načeloma delajo po teh priporočilih in preverjajo, ali je od osnovnega cepljenja res minilo vsaj pol leta, in tiste, ki bi se želeli cepiti prej, zavrnejo.

Na nas so se obrnili tudi bralci, ki so prejeli tretji odmerek cepiva, a so jim v sistem zVEM datum cepljenja z njim zabeležili kot drugi odmerek (2/2). Datum zadnjega cepljenja je relevanten za prehajanje meja, saj večina držav dovoli vstop 14 dni po polnem cepljenju. Na NIJZ so nam pojasnili, da od prejšnjega tedna v sistem beležijo tudi tretji odmerek, na potrdilu bi tako moralo pisati 3/3. “Če so v cepilnem centru podatke vnesli narobe, naj se prek e-maila obrnejo na nas in bomo zadevo uredili,” svetujejo na NIJZ.

Poživitveni odmerek je predviden za stanovalce domov za starejše, vse starejše od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike, zanj pa se (po preteku šestih mesecev) lahko odločijo tudi ostali.

Kako dobro zaščito nudi Janssen?

Vprašanje poživitvenega odmerka je še posebej zanimivo za več kot 133 tisoč prebivalcev, ki so se cepili z Janssenom. Cepivo je, ker je zanj potreben zgolj en odmerek, že z dnem cepljenja pa dobimo PCT potrdilo, tako priljubljeno, da ga je v zadnjih dneh zmanjkalo.

Nova pošiljka z nekaj več kot 21 tisoč odmerki je v državo prispela včeraj, je za N1 potrdil nacionalni koordinator za logistiko cepljenja Jelko Kacin. “Cepivo so morali prepakirati, danes ga bodo dobili cepilni centri,” je napovedal. Vlada se sicer po Kacinovih besedah trudi zagotoviti še dodatne količine tega cepiva, poleg odmerkov, ki so Sloveniji zagotovljeni glede na delež prebivalstva znotraj Evropske unije.

Toda za cepivo Janssen raziskave iz tujine kažejo, da ni med najbolj učinkovitimi. O tem smo pisali v članku J & J: en odmerek vas v trenutku odreši težav s PCT, kaj pa zaščita?

V zadnji študiji, ki jo je financiralo samo podjetje Janssen (Janssen je farmacevtsko podjetje multinacionalke Johnson & Johnson), navajajo 79-odstotno zaščito pred okužbo in 81-odstotno pred hospitalizacijo. Rezultate so dobili tako, da so spremljali več kot 390 tisoč cepljenih z Janssenom in več kot milijon in pol necepljenih in primerjali rezultate.

O precej slabi zaščiti cepljenih z Janssenom poročajo tudi iz Francije. V dveh bolnišnicah, ki ju omenja poročilo francoske agencije za zdravila, so med cepljenimi obolelimi na intenzivni terapiji obravnavali “več pacientov, cepljenih s cepivom Janssena, kot bi bilo pričakovano”.

Francoske zdravstvene institucije, tudi na podlagi takih poročil, vsem, ki so se cepili z Janssenom, priporočajo poživitveni odmerek mRNK (Pfizer, Moderna) cepiv, in to že po štirih tednih od prvega cepljenja. Ob tem velja poudariti, da je bil Janssen v Franciji odobren le za starejše od 55 let in da so bili tudi med obravnavanimi pacienti na intenzivni terapiji starejši ter nekateri z oslabljenim imunskim sistemom.

V Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, so z Janssenom cepili zgolj dober milijon ljudi. Med njimi so bili številni brezdomci in drugi, ki težje dostopajo do zdravstva ter za katere se je cepivo z zgolj enim potrebnim odmerkom izkazalo za bolj praktično.

Precepljenost je v Franciji precej višja kot pri nas, z vsaj enim odmerkom je 74-odstotna. Cepljenje s cepivom Janssena so Francozi na začetku septembra zaradi vseh pomislekov opustili, okrog 800 tisoč odmerkov, ki so jim ostali, pa zdaj odstopajo drugim državam.

Komentari

Vaš komentar