Začasno bodo prekinili uporabo regenerona

Koronavirus 06. Jan 202218:33 0 komentarjev
Lejko Zupanc Regeneron
BOBO in UKC Ljubljana

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bo začasno prekinila uporabo zdravila regeneron za zdravljenje covidnih bolnikov, saj ni učinkovito v primeru okužbe z omikronom.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo začasno prekinila uporabo regenerona oz. monoklonska protitelesa, je potrdila predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc. Zdravilo v primeru okužbe s koronavirusno različico omikron namreč ni učinkovito, saj je bilo prilagojeno za zdravljenje prejšnjih različic koronavirusa.

Po besedah Lejko Zupanc okuženi z različico delta regeneron trenutno še lahko prejmejo. Pred aplikacijo zdravila s testom ugotovijo, s katero različico koronavirusa je oseba okužena. Ko bo v populaciji krožila le še različica omikron, pa zdravila ne bodo več uporabljali.

Zdravilo se je doslej pri bolnikih, pri katerih so pričakovali težji potek bolezni, uporabljalo v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom.

Zdravilo v UKC Ljubljana prejelo več kot 500 bolnikov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zdravilo doslej sicer prejelo več kot 500 bolnikov, zdravljenje pa ocenjujejo kot zelo uspešno, so sporočili z UKC Ljubljana.

Od ostalih protivirusnih zdravil uporabljajo še zdravili remdesivir in molnupiravir, pri katerih po besedah Lejko Zupanc še ni podatkov, da ne bi bila primerna za zdravljenje okuženih z različico omikron. Ob tem je pojasnila, da čakajo še na zdravila sotrovimab, paxlovid in kombinacijo dolgo delujočih protiteles.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!