Zaradi covida-19 v zdravstveni stroki zabeležili od 80.000 do 180.000 smrti

Koronavirus 21. Okt. 202120:35 > 20:50
Delite:
Predsednik WHO
Foto: Fabrice Coffrini/ Pool via REUTERS

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je v prvih 16 mesecih pandemije covida-19 umrlo od 80.000 do 180.000 zdravstvenih delavcev. WHO za to krivi slabo zaščitno opremo na začetku pandemije ter pomanjkanje cepiv v revnejših državah. Predsednica Mednarodnega sveta medicinskih sester Annette Kennedy je kritizirala nekatere vlade, ki zdravstvenih delavcev niso zaščitile.

Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v prvih 16 mesecih pandemije covida-19 zaradi te bolezni umrlo od 80.000 do 180.000 zdravstvenih delavcev. Po oceni WHO je krivec za to predvsem slaba zaščitna oprema v začetku pandemije ter pomanjkanje cepiva proti covidu-19 v revnih državah, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Afriki je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa proti covidu-19 doslej bilo cepljenih le deset odstotkov zdravstvenih delavcev, v večini razvitih držav 80 odstotkov.

Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je tako 20 najrazvitejših držav sveta pozval, naj se zavzamejo za pravično razdelitev cepiv proti covidu-19. WHO se je v preteklosti že izrekla proti poživitvenim odmerkom cepiva, dokler na milijone ljudi v revnih držav ne prejme vsaj prvega odmerka cepiva, vendar njenega poziva razvite države doslej niso upoštevale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cilj 40-odstotna precepljenost do konca leta

“Države z visokimi in srednjimi prihodki so doslej zabeležite že toliko poživitvenih odmerkov, kot so jih v revnih državah šele razdelili,” je danes navedel Tedros.

Cilj WHO je, da bi v vseh državah sveta do konca leta dosegli 40-odstotno precepljenost proti covidu-19. Zato bi potrebovali okoli 500 milijonov odmerkov, kar ustreza desetdnevni proizvodnji cepiv. Doslej so številni od teh odmerkov pristali v bogatih državah, ki kopičijo zaloge za poživitvene odmerke.

82 držav bo po besedah Tedrosa težko doseglo zastavljeni cilj 40-odstotkov. V treh četrtinah teh držav je edina težava, da ni na voljo dovolj cepiva, zaradi tega je generalni direktor WHO razvite države pozval, naj se sprva odpovedo cepivom v korist revnih držav. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je zavzel tudi za to, da bi morali v vseh državah prednostno poleg rizičnih skupin cepiti tudi zdravstvene delavce.

Vlade niso zaščitile zdravstvenih delavcev

Predsednica Mednarodnega sveta medicinskih sester Annette Kennedy je ob tem danes dejala, da številne vlade niso izpolnile svoje dolžnosti, ker niso zaščitile zdravstvenih delavcev, ki so zaradi tega žrtvovali svoja življenja. Tisti, ki še delajo, pa so po njenih besedah izgoreli, obupani ter fizično in psihično izčrpani. “Predvidevanja so, da jih bo deset odstotkov zapustilo stroko v kratkem času,” je opozorila Kennedyjeva.

Krivdo, da tudi več kot deset mesecev po prvi odobritvi cepiva proti covidu-19 s strani WHO milijoni zdravstvenih delavcev še niso cepljeni, je Tedros pripisal državam in podjetjem, ki nadzorujejo globalno dobavo odmerkov cepiva.

Komentari

Vaš komentar