Zaščitne maske v ljubljanskem zdravstvenem domu niso več obvezne

Koronavirus 07. Mar 202309:07 > 08. Mar 2023 13:25 3 komentarji
maska FFP2
PROFIMEDIA

Zaščitne maske v ljubljanskem zdravstvenem domu niso več obvezne, razen za bolnike z znaki respiratornega obolenja.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana zaradi izboljšanja epidemioloških razmer zaščitne maske niso več obvezne. Še naprej jih morajo nositi bolniki z znaki respiratornega obolenja. V prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati ustrezne medsebojne razdalje, pa tudi za starejše ter kronične bolnike so maske še naprej priporočljive, so sporočili iz zdravstvenega doma.

Zaščitne maske niso več obvezne, njihovo nošnjo pa stroka – glede na podatke na vladni spletni strani – priporoča pri uporabi javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih, kot so trgovine, knjižnice ter kinodvorane.

“Uporaba zaščitne maske je skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) nujna v zdravstvenih ustanovah, socialnovarstvenih zavodih, domovih za starejše občane in v lekarnah,” je zapisala vlada.

Kako pa je v ostalih zdravstvenih ustanovah?

Kljub siceršnjemu opuščanju ukrepov pa maske še naprej ostajajo obvezne v ljubljanskem kliničnem centru. Nositi jih morajo zaposleni ob stiku z bolniki, bolniki in spremljevalci v skupnih čakalnicah, kjer ni zagotovljenega prezračevanja in zadostne medosebne fizične razdalje, bolniki ob transportu in odhodu na preiskave ter vsi z znaki respiratorne okužbe. V bolnišnici pa k nošenju mask še posebej pozivajo starejše, s pridruženimi boleznimi, in imunsko oslabele. Maske je mogoče prevzeti pri informatorju.

V gorenjskih zdravstvenih domovih ostajajo v veljavi pravila. Ko bo sprejeta odločitev o spremembah glede uporabe mask, bomo paciente in javnost o tem obvestili,” so nam odgovorili. Spremembe pravil bi se lahko zgodile v kratkem.

V Zdravstvenem domu Maribor se glede uporabe zaščitnih mask ni nič spremenilo, še vedno upoštevajo priporočila NIJZ. Tudi v bodoče bodo njihovi ukrepi skladni s priporočili Inštituta.

V Zdravstvenem domu Kočevje še vedno zaradi zaprtih prostorov pacientom svetujejo, naj nosijo maske. To svetujejo tudi osebju, ki je redno v stikih s pacienti, nam je odgovoril direktor Gregor Košir. “Gre za mehki pristop. Če kdo ne želi upoštevati priporočil, ne izvajamo sankcij, saj je vsak najbolj odgovoren zase. Če se bo situacija še naprej izboljševala, bi z nastopom pomladnih mesecev ukrep v popolnosti opustili,” je še dodal.

V ZD Koper glede na oceno tveganja nošenje mask, tako za paciente kot zaposlene, ostaja obvezno. “Seveda načrtujemo spremembe, pričakujemo, da se bo tveganje za prenos okužbe v drugi polovici pomladi zmanjšalo. Takrat bomo navodilo spremenili, če bo to dovoljevala epidemiološka situacija,” so zapisali v zdravstvenem domu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje