Covid-19: zakaj ne odlašajte s cepljenjem, čeprav imamo zdravila

Koronavirus 24. Nov 202113:03 > 14:21 1 komentar
Tablete
PROFIMEDIA

Farmacevtske družbe razvijajo vse več zdravil proti covidu-19, kar nekatere vodi v razmišljanje, da se ni treba cepiti, saj jih bodo, če zbolijo za covidom-19, lahko pozdravili. Tako razmišljanje je zelo tvegano, pravijo zdravniki, saj je učinkovitost zdravil precej manjša kot učinkovitost cepiv, poleg tega so zdravila še precej nepreizkušena, kar pomeni večje tveganje za stranske učinke.

Za necepljene, ki se okužijo, imajo v bolnišnicah na voljo zdravilo proizvajalca Regeneron (v Evropi pod imenom Ronapreve), zaloge je še za približno tisoč bolnikov. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pravkar naročil tudi zdravilo Lagevrio (molnupiravir) proizvajalca Merck Sharp & Dohme. Različne farmacevtske družbe razvijajo ali pa so že razvile tudi nekatera druga zdravila proti covidu-19. So zdravila dobro nadomestilo za cepljenje? Za zdaj nikakor ne, pravijo zdravniki.

“Prvič, zdravila molnupiravir sploh še nimamo, dobili naj bi ga sredi decembra,” pravi zdravnica infektologinja dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine. “Zdravilo Regeneron pa uporabljamo, a ima, kot kaže, okrog 50-odstotno učinkovitost pri preprečevanju težkega poteka bolezni, to je bistveno manj kot cepljenje, ki nudi proti hudi obliki covida-19 90-odstotno zaščito.”

Še en problem zdravil z monoklonskimi protitelesi, kot je Regeneron, je, da so razmeroma učinkovita le, če jih dobimo v prvem tednu po okužbi. “Ljudje se gredo pogosto testirat dokaj pozno, ko že imajo simptome,” pravi infektologinja, “zdravilo pa je učinkovito le v času, ko virus prizadene zgodnja dihala (nos, žrelo). Ko se okužba razširi na spodnja dihala in preide v pljučnico, ne pomaga več.”

Pri različici delta bolezen napreduje zelo hitro, tudi pljuča so lahko prizadeta že v nekaj dneh po okužbi, mnogi bolniki pa se resnosti stanja takrat še ne zavedajo.

Za necepljene, ki se okužijo, in so med tistimi, ki jih covid-19 lahko huje prizadene (to so še posebej starejši od 65 let), je tako še posebej pomembno, da jih njihov osebni zdravnik čim prej napoti v bolnišnico, kjer prejmejo zdravilo s protitelesi.

Nepreverjena zdravila

Med pandemijo veljajo glede uporabe zdravil nekoliko bolj ohlapna pravila kot sicer. Nova zdravila, katerih varnost in učinkovitost še nista bili preverjeni po standardnih postopkih, je kljub temu dovoljeno dati bolnikom, za katere drugih možnosti ni. Tveganje za hude posledice ali smrt je pri covidu-19 večje kot morebitni stranski učinki še ne(popolnoma)preizkušenih zdravil.

Molnupiravir oziroma Lagevrio, ki se ga prejme v kapsulah, se tako že sme uporabljati, kljub temu da je Evropska agencija za zdravila šele včeraj dobila vlogo za dovoljenje za promet z njim. Preučila (in predvidoma odobrila) naj bi jo v nekaj tednih, nato bo zdravilo dostopno na trgu. Med njegovimi stranskimi učinki je vpliv na rast in razvoj zarodka, zato ga ne smejo uporabljati nosečnice. Regeneron je bil za uporabo v EU odobren pred dvema tednoma.

Pred prejemom zdravila, ki (še) ni odobreno, ga mora zdravnik bolniku predstaviti, bolnik pa se mora z njegovo uporabo strinjati. Tako nam je svojo izkušnjo opisala mlada zdravnica, ki dela na covidnem oddelku bolnišnice, kamor okuženi prihajajo tudi na infuzijo Regenerona. “Ko začnem bolnikom prebirati seznam vseh mogočih stranskih učinkov, ki jih lahko povzroči zdravilo, mi večina reče: ‘Nič ne berite, samo dajte mi ga!’ In to so ravno ljudje, ki se niso cepili, ker jih je bilo tako zelo strah stranskih učinkov cepljenja. Ko potrebujejo Regeneron, kljub mogočim stranskim učinkom brez težav podpišejo izjavo.”

“Ta zdravila so testirana na bistveno manjšem vzorcu ljudi kot cepiva proti covidu-19,” poudarja dr. Mateja Logar. Razmišljanje, da se ne bi cepili, ker ta zdravila obstajajo, pa je po njenem mnenju “zelo neracionalno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje