Odlok ob pozitivnem hitrem testu nalaga samoizolacijo, nadzora nad tem pa ni

Koronavirus 26. Okt 202111:45 > 12:13
Pozitiven hiter test
Profimedia

Zdravstveni inšpektorat je začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih pri tistih, ki kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa niso opravili PCR-testiranja. Čeprav odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) osebam po pozitivnem hitrem testu nalaga samoizolacijo, tega nihče ne more nadzirati.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja koronavirusa je sprva določal, da v primeru pozitivnega rezultata na hitrem testu zdravnik napoti testirano osebo na potrditev s PCR-testom. A podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da se od februarja do konca septembra 4.387 oziroma 13,6 odstotka tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR-testom.

Številčnosti tistih, ki kljub pozitivnemu hitremu testu ne gredo na PCR-testiranje, so se očitno začeli zavedati tudi na ministrstvu. Vlada je namreč sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitivni na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s PCR-testom, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila NIJZ.

Na zdravstvenem inšpektoratu so za STA pojasnili, da lahko skladno z določbami zakona o nalezljivih bolezni nadzirajo upoštevanje izolacije, ki jo odredi zdravnik ali NIJZ. Po pozitivnem hitrem testu pa zdravnik oziroma NIJZ ne odredita osamitve, saj je za dokončno potrditev okužbe potreben še test s PCR-metodo, ki je bolj zanesljiv.

Režim potrjevanja pozitivnih hitrih testov velja od 13. februarja. Za to so se pristojni odločili zaradi slabše zanesljivosti hitrih testov ob začetku množičnega presejalnega testiranja prebivalstva.

Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da tako ni organa, ki bi lahko nadziral, ali se posamezniki po pozitivnem hitrem testu v resnici umaknejo v samoizolacijo. Umik v osamo namreč preprečuje, da potencialno okuženi širi okužbo na druge osebe.

Inšpektorat bo tako preverjal, ali se osebe po pozitivnem hitrem testu ne udeležijo PCR-testiranja. “Inšpektorat je uvedel inšpekcijski nadzor in začel zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih. Postopkov, ki so v teku, do zaključka ne moremo komentirati,” so pojasnili za STA. Ker omenjeni odlok določa obveznost udeležbe testiranja s PCR-testom za osebe, ki jo je zaradi pozitivnega rezultata hitrega testiranja zdravnik napotil na potrditev s PCR-testom, globa za to kršitev znaša od 400 do 4.000 evrov.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje