Znaki, da ste se morda okužili z omikronom, ne da bi sploh vedeli

Koronavirus 03. Feb 202210:15 > 10:43 0 komentarjev
Omikron
PROFIMEDIA

Omikron se je do zdaj izkazal kot različica koronavirusa, ki povzroča blažje simptome. Mnogi so tako okuženi, ne da bi vedeli.

Zadnja različica koronavirusa prizadene predvsem zgornja dihala in se kaže v simptomih, ki jih je težko razlikovati od navadnega prehlada, zato ljudje pogosto kljub opozorilom ne odidejo na testiranje. Če ste bili v zadnjem času bolni, a se niste testirali, je tukaj nekaj znakov, ki bi lahko nakazovali, da ste že preboleli covid-19.

Vsi v družini so zboleli drug za drugim

Omikron je veliko bolj nalezljiv kot prejšnje različice koronavirusa. Če ste bili bolni in ste opazili, da so tudi drugi člani gospodinjstva zboleli za vami, obstaja velika verjetnost, da je šlo prav za to različico.

Prebavne težave

Okuženi z omikronom poročajo o prebavnih težavah. S to različico so povezani izguba teka, bruhanje in slabost.

Izpadanje las

Alopecija oziroma izpadanje las je pogost simptom pri mnogih, ki so preboleli covid, pojavi pa se lahko tudi tedne pozneje. Če opazite, da vam lasje pospešeno izpadajo, ste se morda okužili z omikronom.

Vnetje oči ali izpuščaj na nožnih prstih

Tudi težave z očmi ali nenavaden izpuščaj na prstih na nogah sta lahko znaka, da ste nevede okuženi z omikronom.

Čeprav imate le blage simptome, ostanite doma, se izolirajte in samotestirajte. Nosite zaščitno masko in držite distanco, še posebej od najranljivejših.

Najpogostejši simptomi obolelih po okužbi z omikronom so boleče in razdraženo grlo, kašelj, zamašen nos in izcedek iz nosu ter utrujenost. V nasprotju s starejšimi različicami oboleli ne poročajo o izgubi voha in okusa. To je lahko eden od znakov, po katerem veste, ali ste okuženi z omikronom ali delto.

Eden od značilnih simptomov omikrona je tudi močno znojenje, posebej ponoči, poleg tega pa še glavobol, trebušni krči, bruhanje in driska. Medtem ko so prejšnje različice napadle celice v pljučih in pogosteje povzročile pljučnico, se omikron bolj namnoži v grlu oziroma zgornjem delu dihal.

PREBERITE ŠE: