10 (neverbalnih) znakov, ki kažejo, da je vajin zmenek obsojen na propad

Magazin 03. Avg 202212:30
Delite:
Zmenek
Foto: Profimedia

Kako ugotoviti, ali smo osebi, s katero smo na prvem zmenku, všeč ali ne? Strokovnjaki za vedenjsko psihologijo so analizirali in proučili znake, ki kažejo na pomanjkanje privlačnosti med osebama na zmenku. Preverite jih.

Na spletni strani Psychology Today so predstavili 10 najpogostejših in zanesljivih znakov, ki kažejo, da se bo vaš zmenek najverjetneje sfižil. Razlog? Osebi niste privlačni.

Dvigovanje ene obrvi

Če opazite, da oseba med pogovorom dviguje samo eno obrv, vam lahko sporoča, da dvomi o tem, kar pripovedujete. Dvignjena obrv namreč nakazuje, da se v sebi sprašuje, ali je to, kar govorite, resnično.

Sklonjena drža in nagibanje

Sklonjeno držo oz. nagibanje je možno interpretirati na dva načina. Eden kaže, da je oseba zainteresirana za vas, drugi pa, da ni. Če se oseba na drugi strani sklanja in nagiba k vam ter hkrati zrcali vaše gibanje, pomeni, da je za vas zainteresirana. Če je vaša drža npr. vzravnana in osebo pozorno poslušate, ona pa se sklanja in nagiba (stran od vas), pa je to znak dolgočasja in nezanimanja, lahko tudi nespoštovanja.

Ustvarjanje blokade

Če oseba (na mizo) med vaju postavi več kot en predmet (npr. telefon), je to lahko znak, da želi ohraniti distanco. Kaže pa tudi na obrambni položaj. Rdeč alarm pa je zagotovo, če na mizo ves čas postavlja (večje ali manjše) stvari ali prilagaja svoj položaj za mizo tako, da je med vama ves čas fizična prepreka (kozarci, računalnik, vaza, pepelnik …). Tako želi nezavedno ohraniti razdaljo.

Slab očesni stik in dolgi pomežiki

Eden izmed manj opaznih, a bolj očitnih znakov nelagodja je dolg pomežik med pogovorom. Če se oseba ne počuti dobro, bo med pogovorom uporabila t. i. blokiranje z očmi. S tovrstno blokado naj bi oseba nezavedno sporočala, da ji ni všeč to, kar gleda, oz. se ji nekaj med pogovorom zdi žaljivo.

Foto : Profimedia

Popravljanje videza

Tudi to gesto lahko razumemo dvosmerno: če vas oseba vidi prvič in si popravlja npr. majico ali lase, je to najverjetneje znak, da želi biti za vas videti kar se da popolno. Če sta na zmenku že nekaj časa in osebi postavite vprašanje, ta pa pri tem pogleda navzdol in si popravi (počisti) npr. majico, pa je to znak nezanimanja in celo nespoštovanja.

Zehanje

Zehanje je sicer lahko znak, da je oseba zgolj utrujena ali zaspana. Vendar pa zehanje na prvem zmenku zagotovo ni dober znak. Oseba je lahko napeta ali ji je dolgčas. Z zehanjem namreč telo sprošča napetosti ali pa se dolgočasi. Če je krivec dolgočasje, strokovnjaki pravijo, da oseba začne zehati približno sedem do devet minut po tem, ko je bila v stiku z nekom, do katerega ne goji zanimanja.

Rigidna drža

Toga drža zagotovo nakazuje, da je oseba nesproščena. Če togost ostaja ves čas zmenka, je to znak, da se v vaši družbi ne počuti dobro.

Foto : Profimedia

Palec in kazalec ob obrazu

Če se oseba s palcem in kazalcem dotakne obraza v t. i. L-položaju, ste v škripcih. Ta gesta namreč kaže, da se v sebi spopada z veliko napetostjo in jo želi sprostiti. A napetost lahko v tem primeru povzroča veliko dolgočasje ali pa intenzivna privlačnost. Da bi razbrali, ali gre za nezanimanje ali privlačnost, je treba spremljati še druge znake.

Rahlo privzdignjena zgornja ustnica

Zanesljiv konec naj bi pomenil tudi rahlo privzdignjen del zgornje ustnice. Gre za znak, s katerim oseba kaže jasen odklonilen odnos.

Stopala, obrnjena proti vratom

Položaj stopal običajno kaže, v katero smer teče pozornost osebe. Če so stopala obrnjena stran od vas, to nakazuje, da je izgubila zanimanje. Še bolj očitno je nezanimanje, če so stopala med pogovorom obrnjena proti vratom oz. izhodu. S tem nakazuje, da želi čim prej oditi.

VIR: https://www.psychologytoday.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar