10 vprašanj, ki si jih zastavite, ko iščete pravo pot v življenju

Magazin 21. Sep 202217:30
Zenska sredi mesta
Profimedia

Odločitev o tem, kaj želite početi v življenju ali konec koncev tudi v prostem času, je lahko za marsikoga pravi izziv. Zastavite si nekaj vprašanj, če ste se znašli v takšni situaciji.

V iskanju odgovorov, se je treba poglobiti vase, pravi karierna svetovalka Allison Task. Pri odločitvi, v katero smer želite voditi svoje življenje, pa vam lahko pomagajo tudi nekatera vprašanja, piše v objavi za Reader’s Digest. Vendar pri tem ne pozabite na hobije in aktivnosti v prostem času.

1. Na koga ste ljubosumni?

Čeprav ljubosumje velja za precej slabo lastnost, lahko to v tem primeru izkoristite. Kajti tako čutite verjetno zato, ker si želite nekaj, kar ta oseba ima ali zmore. Pomislite na 3 do 5 oseb, na katere ste ali ste bili ljubosumni, in se nato poglobite v specifične aspekte njihovega življenja – zakaj tako čutite?

2. Kdo so vaši trije največji vzorniki?

In zakaj? Izberite 3 osebe, ki vas resnično navdihujejo, in razmislite, zakaj je tako ter kakšne so podobnosti med njimi. To vam lahko pomaga odkriti vrednoto, ki je za vas še posebej pomembna – in to lahko pokaže tudi, katera je vaša velika strast.

3. Kateri so vaši posebni talenti?

Zaradi česa ste edinstveni? Ste že kdaj prejeli nagrado, kakršnokoli pač, in če ste, za kaj ste jo prejeli? Imate poseben talent pri ravnanju z dojenčki, psi, mačkami ali starejšimi? Naštejte vsaj 10 stvari, v katerih ste dobri.

4. 3 najbližje prijatelje prosite, naj vam povedo, zakaj se jim zdite posebni.

Nekateri težko govorijo o stvareh, v katerih so zares dobri ali zaradi katerih so posebni, ker se ne želijo bahati. Zaradi tega je dobro, da o tem povprašate prijatelje.

5. Če bi imeli za izobraževanje na voljo 250.000 evrov, kako bi porabili ta denar?

”Kako bi porabili ta velik budžet? Česa bi se radi naučili?” vpraša strokovnjakinja.

6. Ali obstaja kakršnakoli strast (hobi), ki ste jo sredi svojih 20. let povsem opustili?

Veliko ljudi v tem obdobju opusti hobije, najpogosteje zaradi pomanjkanja časa – študij, nova služba, družina … Vendar strokovnjakinja meni, da vedno obstaja način, da svoj stari hobi (ali pa nov, če se prej niste ukvarjali z nobeno dejavnostjo) znova vključite v življenje.

To bi morali storiti, saj prinaša veselje in ravnovesje v vsakdanjem delu.

7. Kaj vas je v osnovni šoli resnično zanimalo?

“Osnovna šola je super čas. V idealnem primeru je to čas, ko smo strastni in idealistični,” pravi strokovnjakinja. “S čim ste se ukvarjali takrat? Kdo ste želeli biti? Vaši navdihi iz otroštva razkrivajo veliko o vaših resničnih strasteh.”

8. Kakšen je za vas idealen dan?

Pomislite na povsem običajen dan (ne na praznik, rojstni dan ipd.), v katerem ste še zlasti uživali, in ga čim podrobneje opišite – kaj ste počeli na ta dan? Ugotovite, zakaj je za vas tako pomemben.

9. Kaj bi naredili, če bi imeli na računu 2 milijona evrov?

Ali drugače: kaj bi počeli, če vam ne bi bilo treba delati, če vam ne bi bilo treba skrbeti za najemnino in preostale stroške?

10. Če bi vam vaše podjetje plačalo za prostovoljno delo, kako bi porabili ta čas?

Morda ste opazili, da se večina vprašanj nanaša na to, kako preživljate ali bi želeli preživeti prosti čas. Enako zgovorno je tudi zadnje vprašanje.

Bi delali z živalmi, z otroki ali s starejšimi? Ali vas, na primer, veseli poučevanje vašega maternega jezika?

Kako uporabljate svoje vrline, sposobnosti in čas, veliko pove o vas in vaših interesih, še zlasti če s tem prispevate k izboljšanju življenja drugih.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.