11 najbolj norih poletnih festivalov – od kotalečega sira do jeklenega falusa

Magazin 16. Maj 202214:45 0 komentarjev
calcio storico
cultura.comune.fi.it/

O ja, čutite to vznemirjenje. Končno prihaja sproščeno poletje, ko si bomo po dveh letih odrekanj lahko spet dali duška, peli na koncertih in noreli na festivalih. Življenje je vendar prekratko, da bi ga preživeli preresno, brez zabave, glasbe in norosti. Poglejmo, kateri nori festival lahko ujamete to poletje.

Imamo glasbene, gledališke, operne, otroške, zborovske festivale, kjer se zbere uglajena množica, ki goji skupno zanimanje. In potem obstajajo tudi festivali, ki so namenjeni bizarni zabavi, čudnim konjičkom in malce obskurnim navadam. A seveda je čudno vedno tudi zelo zabavno, zato morate obiskati vsaj enega od naslednjih festivalov, morda letos v Italiji ali na bližnjem Vrbskem jezeru, šele naslednje leto pa odletite v Korejo na ogled jeklenih falusov. 

Calcio Storico Fiorentino, Firence, Italija

Calcio Storico
Profimedia

Antični nogomet, tekma brez pravil, ki izvira iz 16. stoletja. Čeprav je za 200 let zamrl, so ga leta 1930 obudili. Nastopajo štiri ekipe, ki predstavljajo mestne četrti v Firencah. Ekipo sestavlja 27 igralcev (menjave niso dovoljene), oblečenih v srednjeveške obleke. Tekma traja 50 minut in igra je veliko bolj podobna ragbiju z veliko boksarskimi vložki ter se odvija na pesku na trgu Santa Crocce. Veliki finale je 24. junija na praznik zaščitnika Firenc Sv. Giovannia.

Festival kotalečega sira, Coopers Hill, Gloucestershire, Anglija

Cooper's Hill
profimedia

Tekmovanje po strmem hribu, kdo prvi ujame kotaleči se hlebec sira, je vsakoletno zadnji ponedeljek v maju (letos 30. maja), med prazniki. Tradicionalno tekmovanje (od 15. Stoletja) vaščanov iz vasice Brockworth vsako leto pritegne veliko pozornosti.

Festival Onbashira, ob jezeru Suwa, Nagano, Japonska

Festival, posvečen drevesnim deblom, se odvija že več kot 1200 let vsakih 6 let. Najbolj je znan po jahanju pogumnih ”norcev” na obrezanih orjaških deblih (dolgi 16 m in težki do 10 ton) dreves po strmem hribu. Festival se letos odvija v več delih med aprilom in junijem, običajno privabi okoli 2 milijona obiskovalcev.

Kanamara Matsuri, Kawasaki, Japonska

Kawasaki
Profimedia

Festival jeklenega falusa se odvija vsako leto prvo nedeljo v aprilu (letos je bil 3. aprila). Penis je osrednji lik festivala in se pojavlja v vseh mogočih oblikah, strukturah, barvah in velikostih. Festival se je razvil iz vraževerja lokalnih prostitutk, ki so tako odganjale spolne bolezni. Danes ima festival obiskovalce z vsega sveta, zaslužek pa namenijo za raziskave o spolno prenosljivih boleznih.

Svetovni festival body paintinga – Celovec, Avstrija   

body painting
Profimedia

Največji svetovni festival poslikave teles se vsako leto (letos od 21. do 23. julija) odvija ob Vrbskem jezeru v neposredni bližini Slovenije. Izjemno zanimiv, pisan, poslikan in žurerski dogodek.

Svetovno prvenstvo o nošenju žena, Sonkajärven, Finska

Svetovno prvenstvo o nošenju žena se odvija od leta 1992 na Finskem v mestu Sonkajärven, ki leži okoli 600 km severno od Helsinkov. Ni nujno, da sta moški in ženska par ali poročena, lahko je tudi sosedova žena ali naključna mimoidoča. Edino pravilo je, da mora tehtati vsaj 49 kg (če ne, jo dodatno obtežijo). 253,5 metra dolga proga ima tri ovire (ena je vodna). Zelo zabaven dogodek (letos 1. in 2. julija) ima veliko medijsko prepoznavnost.

Roswell UFO Festival, Roswell, New Mexico, ZDA

Festival Nezemljanov in drugih vesoljskih bitij se bo letos zgodil med 1. in 3. julijem. Dogodek se odvija v čast padcu neznanega letečega predmeta julija 1947 pri Roswellu. Pozneje je vojska trdila, da je bil meteorološki balon. Incident je še vedno predmet intenzivnih razprav med ufologi in privrženci teorij zarote.

Festival blata, Boryeong, Južna Koreja

Festival blata
Profimedia

Od leta 1998 v Boryeongu (200 km južno od Seula) prirejajo blatni festival, ki se ga udeleži več kot 2 milijona obiskovalcev. Blato ima zdravilne učinke (bogat je z minerali) in festival je marketinška poteza reklamiranja lokalnega blata v kozmetične namene. Letos se odvija med 16. julijem in 15. avgustom.

Palio, Siena, Italija

Tradicionalna konjska dirka, ki se odvija v Sieni dvakrat letno (na glavnem trgu), 2. julija in 16. avgusta. Dirka ima svoje korenine iz srednjega veka, v njej pa se za trak (italijansko: palio) pomeri deset jezdecev, ki zastopajo eno od posameznih mestnih četrti.

Festival La Tomatina, Bunol (v bližini Valencie), Španija

Festival
Profimedia

Tedenski festival z vrhuncem zadnjo sredo v avgustu (letos 31. avgusta), ko se po ulicah mesteca Bunol odvija bitka v obmetavanju s paradižniki. Vsako leto (od leta 1945) festival privablja več obiskovalcev, ki bi se radi udeležili paradižnikove bitke. Poleg se odvijajo še glasbeni in plesni koncerti, parade, ognjemeti …

San Fermin, Pamplona, Španija

Pamplona
Profimedia

Slavni tek pred biki po ulicah baskovskega mesta Pamplone in še marsikaj. Festival v poklon sv. Ferminu se odvija že dobrih 500 let, pred biki pa so tekli že pred 400 leti. Eden najboljših in najbolj norih in tudi nevarnih festivalov na svetu se odvija med 6. in 14. julijem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.