15. junija vabljeni na veliko kolesarsko parado v Ljubljani, igral bo Magnifico

Magazin 13. Jun 202212:30 0 komentarjev
Ljubljana
Nino Kolarev/MOL Insatgram

V sredo, 15. junija, v Ljubljani pripravljajo množično kolesarsko parado, na katero vabijo vse ljubitelje kolesarjenja. V Ljubljani namreč od 14. do 17. junija 2022 gostijo Velo-city 2022 Ljubljana, največje svetovno srečanje na področju kolesarjenja, v okviru katerega pripravljajo tudi kolesarski festival in parado, ki bosta za vse udeležence brezplačna.

V sredo, 15. junija, bo Ljubljana povsem v znamenju kolesarjenja. Na Kongresnem trgu bo od 10. do 22. ure potekal kolesarski festival Kolesari – spremembo ustvari. Na stojnicah bodo svoje dejavnosti do 19. ure predstavljali javni zavodi in podjetja, društva in druge organizacije, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, športa, zdravja in varstva okolja. Veliko zanimivega se bo dogajalo na stojnicah in kolesarskih poligonih. Hkrati bo na odru ves dan potekal bogat program s predstavami za otroke, plesnimi in glasbenimi točkami ter animacijami. Festival se bo zaključil z nastopom Sare Lamprečnik s skupino, ki bo med drugim predstavila uradno himno festivala Vse spreminja se, dogajanje pa bo zaokrožil še večerni koncert presenečenja – Magnifico, ki se bo začel predvidoma ob 21. uri.

Množična kolesarska parada

Vrhunec bo dogajanje doseglo v popoldanskih urah, ko se bo podalo na kolesarsko parado, množično kolesarjenje po ljubljanskih cestah in ulicah, s čimer želijo h kolesarjenju spodbuditi čim več ljudi. Parada se bo začela ob 19. uri pred Gospodarskim razstaviščem in po 11 kilometrih kolesarjenja končala na Kongresnem trgu. Kolesarje bo pot vodila po Dunajski in Linhartovi cesti, Pokopališki ulici, Šmartinski, Vilgarjevi, Dunajski, Tivolski, Bleiweisovi, Aškerčevi in Zoisovi cesti, po Grudnovem nabrežju, Prulah, Roški in Poljanski cesti, Kopitarjevi ulici, Resljevi cesti, Komenskega ulici ter po Dalmatinovi ulici in slovenski cesti do Kongresnega trga. Zaradi lažje organizacije kolesarje prosijo, da se na kolesarsko parado prijavijo na spletni strani Maratona Franja. Za parado potrebujete svoje kolo in dobro voljo. Kolesarjem se lahko priključite kjerkoli na trasi, prekolesarite lahko celotno pot ali le en del.

BicikLJ
Profimedia

Izposoja koles v sistemu BicikeLJ na dan parade

Udeleženci konference Velo-city se bodo na kolesarsko parado odpravili na kolesih iz samopostrežnega sistema BicikeLJ. Postajališča bodo zato v sredo, 15. junija, od 12. ure zaprta, zato izposoja ne bo mogoča. Vse uporabnike koles iz sistema BicikeLJ prosijo za razumevanje.

Kolesarska statistika

Ljubljana ima skupno približno 300 kilometrov urejenih kolesarskih poti. Poleg tega je kolesarjenje dovoljeno tudi v nasprotno smer po izbranih enosmernih ulicah, ki jih je več kot 70. Prav tako lahko vozijo po območju za pešce v mestnem središču, pri čemer morajo kolesarji dati prednost pešcem in jih z vožnjo ne smejo ogrožati. Kolesarsko infrastrukturo nenehno posodabljamo in širimo, tako ob sanaciji obstoječe kot tudi ob gradnji novih cest in prenovi javnega prostora.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!