25 let od smrti princese Diane

Magazin 30. Avg 202207:00 0 komentarjev
princesa Diana, princ Charles
Profimedia

Princesa Diana je po ločitvi od princa Charlesa začenjala novo poglavje, vendar se je njeno življenje tragično končalo 31. avgusta 1997.

Umrla je v prometni nesreči, stara 36 let. “V zgodovini je zelo malo takih trenutkov. Spomnim se, kje sem bila, tudi vsake najmanjše podrobnosti, ko sem slišala za Diano,” pravi kraljeva biografinja Ingrid Seward, ki je Diano osebno poznala. “Njena smrt je vplivala na veliko ljudi.” Tudi 25 let pozneje zapuščina princese Diane še naprej vpliva na tiste, katerih življenja so bila prepletena z njenim.

Kraljica Elizabeta II.

Kraljico so kritizirali zaradi njene tišine v dneh po Dianini smrti, vendar je v televizijskem govoru 5. septembra spregovorila kot “vaša kraljica” in “kot babica”. Čeprav je monarh običajno stoičen, je pokazala svojo sposobnost izražanja topline, zlasti v zadnjih letih, ko je sodelovala v komičnih skečih, na primer na olimpijskih igrah leta 2012 z Jamesom Bondom, in delila zaslon z medvedkom Paddingtonom za svoj platinasti jubilej na začetku tega poletja. “Kraljica lahko zdaj vidi, da je Dianina zapuščina velikanska sila za dobro,” je dejala Seward.

Princ Charles

Andrew Morton, Dianin biograf, je povedal, da bo kljub številnim dosežkom princa Charlesa kot valižanskega princa z najdaljšim stažem njegov prvi zakon vedno preganjal. “Tako kot se Henrika VIII. spominjamo po svojih šestih ženah, se princa Charlesa spominjamo po prvi ženi,” je dejal Morton. “Vedno ga bo preganjalo. Njegovo življenje je določil njegov zakon.”

Princ William

Princ William je bil star komaj 15 let, ko mu je umrla mati. Danes kot 40-letnik in oče treh otrok nadaljuje Dianino zapuščino – od podpiranja njenih ciljev do svojega praktičnega pristopa kot oče princa Georgea, princese Charlotte in princa Louisa. Njegova nedavna odločitev, da svojo družino preseli iz Londona na podeželje Windsorja, odraža Dianine želje, da bi imel čim bolj normalno vzgojo. “William je živi primer svoje matere,” je pojasnil Dianin nekdanji telesni stražar Ken Wharfe.

Princ Harry

Princ Harry je imel komaj 12 let, ko je med njenim pogrebom hodil za krsto matere, kar je pozneje kritiziral. “Mislim, da od nobenega otroka ne bi smeli zahtevati, da to stori – v nobenem primeru,” je dejal leta 2017. Harry, ki je zdaj star 37 let, se je imenoval za maminega sina, njeno prisotnost pa ohranja blizu s svojimi dobrodelnimi akcijami in lastno družino. “Harry je popolnoma jasno povedal, da vsako odločitev, ki jo sprejme, pripiše svoji materi,” je povedal Morton. “Njegova odločitev, da odide v Ameriko – čutil je, da ona pazi nanj in mu daje palec gor za to odločitev.”

Charles Spencer

Brat princese Diane je nepozabno okrcal kraljevo družino in tisk zaradi njihovega ravnanja z Diano in jo še naprej brani. 58-letni Spencer je pred kratkim zahteval policijsko preiskavo metod, ki jih je novinar BBC Martin Bashir uporabil za zagotovitev zloglasnega intervjuja Panorama z Diano.

Camilla

Javnost je večinoma krivila Camillo in njeno afero s princem Charlesom. Vendar se je par poročil leta 2005 in kraljica Elizabeta II. je objavila svojo željo, da bi bila Camilla znana kot vojvodinja Cornwallska, ko princ Charles zasede prestol. “Njeno življenje se je obrnilo morda bolj kot komurkoli drugemu,” je dejal Morton. “Dianina smrt jo je postavila v ustavno središče Britanije.”

Sarah Ferguson

Fergie, znana kot vojvodinja Yorška, je bila pogosto naperjena proti svakinji. “Postavljeni sva bili kot svetnica in grešnica,” je leta 2021 povedala za People. Ko je Diana umrla, je že tako razdrobljena kraljeva družina še bolj razpadla, tako da je Sarah ostala zunaj orbite. “Naučila me je mnogo o javnem življenju,” je dejala Fergie. “Bila je tako pogumna.”

Hasnat Khan

Princesa Diana in v Pakistanu rojeni srčni kirurg sta imela tiho romanco od leta 1995 do tik pred njeno smrtjo, saj mu ni bila všeč pozornost, ki je je bil deležen zaradi sestajanja s članico kraljeve družine. 64-letni Khan je leta 2021 za Daily Mail govoril proti Bashirju zaradi metod, ki jih je uporabil, da bi zagotovil intervju. “Ena njenih najbolj privlačnih lastnosti je bila njena ranljivost,” je dejal. “Pozneje sem ugotovil, da je Martin izrabil te ranljivosti in jih izkoristil.”

Njen takratni ljubimec Dodi Al Fayed je umrl v isti prometni nesreči kot princesa, takrat je življenje izgubil tudi voznik Henri Paul.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!