3 barve, ki vam bodo pomagale do boljšega spanca

Magazin 25. Avg 202217:30 0 komentarjev
Spanje
Profimedia

Različne barve naj bi na nas različno vplivale. Nekatere barve pa naj bi imele celo moč, da nam pomagajo lažje zaspati. Preverite, katere so in katerih se je v spalnici dobro izogibati.

Veljalo naj bi splošno pravilo, da naj bi se pred spanjem izogibali predvsem močni svetlobi oz. močnim barvam. To seveda velja tudi za spalnico.

Naš cikel budnosti in spanja v veliki meri uravnava hormon melatonin, ki se v našem telesu začne zviševati, ko se zunaj začne temniti in je čas za spanje. Če je naše telo v ravnovesju, postajamo vse bolj zaspani in končno tudi zaspimo. Da se ta proces lahko odvije, pa pomagajo posebni receptorji v naših očeh, ki zaznavajo svetlobo in temo ter možganom pošiljajo informacijo, ki sproži sproščanje melatonina. Ravno ti receptorji naj bi bili najbolj občutljivi za svetlobo z valovno dolžino okoli 450 do 480 nanometrov, ki naj bi jo oči zaznale kot prijetno modro in naj bi pozitivno vplivala na spanje. To je sicer pokazala tudi raziskava. Poglejmo, katere barve naj bi še pomagale umirjati in do boljšega spanca.

Različni odtenki modre

Če se želite hitreje zazibati v globok spanec, stene svoje spalnice pobarvajte v temnejšo modro. Temnejši odtenek modre naj bi bil najboljši približek nočnega neba in nam tako pomagal lažje zaspati, medtem ko naj bi imeli svetlejši toni bolj pomirjujoč učinek na možgane in naj bi nam bolje pomagali pri učenju in pomnjenju. To so dognali tudi s pomočjo študije, v katero so zajeli študente, ki so se za izpite učili v sobah, obdani z različnimi barvami. Najbolje naj bi se tako učili prav študenti v modro obarvani sobi. Sledile so še vijoličasta, zelena, oranžna, rumena in rdeča barva.

Profimedia

Zelena

Zelena barva naj bi delovala še posebno sproščujoče in nam pomagala lažje zaspati. Spominjala naj bi namreč na naravo in zelenje v naravi, ki dokazano izjemno blagodejno deluje na človeško psiho. Zelena naj bi pomagala tudi do notranjega ravnovesja.

Rumena

Kot navaja vir, je rumena lahko zelo prijetna barva, a moramo biti pri izbiri tona za spalnico previdni, saj ima lahko tudi nasproten učinek (prebuja). Močnejši toni naj bi imeli spodbujajoč vpliv, nežnejši pa naj bi umirjali. Pomirjajoče naj bi delovale tudi preostale pastelne barve in celo bela.

Profimedia

Katerih barv se moramo izogibati, če želimo dobro spati in biti sproščeni?

To naj bi bile predvsem tiste barve, ki stimulirajo in spodbujajo mentalno aktivnost, npr. rdeča, oranžna, tudi črna in močnejši odtenki vijoličaste. Vse te barve so po naravi intenzivne in naj bi imele nasproten učinek od sproščanja in umirjanja. Podobno delujejo tudi fluorescenčne barve in modra svetloba, ki jo oddajo pametni telefoni, televizija itn.

VIR: https://www.healthline.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!