3 dokazi, da lahko deževni dnevi na nas učinkujejo pozitivno (po raziskavah)

Magazin 05. Okt 202209:45
Dež
Foto: Profimedia

Preverite te ''presenetljive'' razloge, zakaj tudi deževni dnevi koristijo vašemu razpoloženju, produktivnosti in odnosom.

Res je, ob sončnem vremenu se avtomatično izboljša naše razpoloženje. A tudi ob deževnih dnevih je mogoče najti nekaj prednosti, na katere pomislite že naslednjič, ko boste robantili zaradi luž in dežja.

Boljša produktivnost v službi

Sončno vreme nas vabi ven, na plano, v naravo. Prav zato pogosto pogledujemo skozi okno in razmišljamo, kako bi lahko bolje izkoristili čas. Po drugi strani pa nam je dež lahko spodbuda, da kar najbolje opravimo svoje delo. Študija iz leta 2012, ki jo je opravila poslovna šola Harvard, je ugotovila, da so zaposleni v srednje veliki japonski banki hitreje dokončali projekte ob oblačnih dneh kot ob sončnih.

Zbližali se boste s prijatelji in družino

V študiji iz leta 2012 je Univerza Newcastle ugotovila, da je bila dolžina telefonskih klicev z bližnjimi ob deževnih dnevih in hladnejšem vremenu večja. Z drugimi besedami: ko se ob slabem vremenu stiskamo med štirimi stenami doma, je večja verjetnost, da bomo poklicali prijatelje ali koga povabili na obisk. Naj bo vreme tudi naslednjič ”izgovor”, da se prepustite dolgemu klepetu z najdražjimi.

dež
Borut Živulović/Bobo

Morda boste ob hladnejšem vremenu celo porabili več kalorij

V hladnejšem vremenu naše telo potrebuje več toplote, da se ogreje, in zatorej porabi več kalorij, kar vpliva na celoten metabolizem in izgorevanje maščob. V študiji, objavljeni v reviji Trends in Endocrinology and Metabolism, so znanstveniki z Univerze v Maastrichtu na Nizozemskem ugotovili, da lahko redna izpostavljenost rahlemu mrazu zagotovi zdravo alternativno strategijo za povečanje porabe energije.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.