3 nadvse pozitivne posledice pohodništva

Magazin 05. Jan 202212:45
pohod
Profimedia

Ste prepričani, da veste, koliko pozitivnih lastnosti ima pohodništvo? Morda bi potem (še) raje obuli pohodne čevlje in se odpravili v hrib.

Kdaj ste bili nazadnje na pohodu? Ne nujno na Triglavu ali drugi visoki gori, ampak kar na bližnjem hribu, kje ob jezeru, reki, daljši sprehajalni poti … Če niste ravno ljubitelji pohodništva ali če to aktivnost pozimi zanemarite, boste morda spremenili mnenje, ko se zaveste nekaj dobrih posledic, ki jih ima lahko pohodništvo na vas.

1. Pozitiven vpliv na življenjski slog

Se trudite razviti dobre in zdrave navade, ki bodo podpirale vaše življenje? Potem je pohodništvo odličen začetek, ki mu bo verjetno sledila še kaka zdrava odločitev, s katero boste hoteli podpreti, kar ste dobrega naredili za telo.

Če si na primer zastavite, da boste vsak teden odšli na vsaj en eno- do dvourni pohod, boste preprečili neželene dejavnosti, na primer vikend, preživet na kavču. S seboj boste morda raje vzeli sadje (ki vas odžeja) kot čokolado, pili boste vodo namesto sokove, manj časa boste preživeli na družbenih omrežjih in telefonu, bolje boste spali … To je že kar nekaj dobrih posledic, ki sledijo pohodništvu.

2. Mentalna in čustvena moč

Na prvi pogled ni jasno, kaj ima narava opraviti s čustvi in mentalnim zdravjem, vendar je povezavo potrdila tudi raziskava iz leta 2015. Rezultati so pokazali, da so se ljudje, ki so se odpravili na 90-minutni sprehod po naravi, manj obremenjevali s svojimi negativnimi stranmi in so imeli manjšo dejavnost v delu možganov, ki je povezan s tveganjem za mentalne bolezni, kot ljudje, ki so se sprehodili po urbanem okolju.

Če ste imeli torej slab teden ali dan, imate težave v odnosih, v službi doživljate veliko stresa, se odpravite na pohod po naravi. Ne moremo zagotoviti, kako točno se boste počutili, lahko pa rečemo, da zagotovo ne boste slabše volje kot prej.

3. Trdnejši odnosi

Služba, skrb za dom in družino vzamejo veliko časa, zato so vaši bližnji lahko pogosto prikrajšani za pozornost. Ta pa je nujno potrebna, če želite graditi trdne odnose. Ko se odpravite v naravo, s seboj vzemite družino, partnerja ali prijatelje. Presenečeni boste, kako naravno in sproščeno bo stekel pogovor, domišljija otrok bo dobila krila, tako pri otrocih kot pri odraslih se bo krepila radovednost o vsem, kar boste videli, predvsem pa boste ustvarili lepe spomine.

Vse skupaj bo še boljše, če se dogovorite, da ne boste uporabljali elektronskih naprav (imejte telefon za nujne primere).

Boste torej obuli pohodne čevlje in se odpravili na pot že ta teden?