3 namigi, kako se otresti škodljivega primerjanja z drugimi

Magazin 10. Sep 202216:45
prijateljici
Profimedia

Ste se večkrat zalotili, da se primerjate z drugimi? To lahko naredi kar nekaj škode vašemu mentalnemu zdravju.

Če bi se vsaj tretjino časa, ki ga porabite za primerjanje, posvetili sebi, bi se lahko počutili veliko bolje. Izboljšali bi samopodobo in okrepili samozavest ter znali prepoznati svoje močne plati. Z delom na sebi pa, kot veste, rastete in postajate boljši.

Ker nihče ne more ubežati primerjanju, imamo nekaj nasvetov, kako to vsaj omiliti. Jim že sledite?

Poglejte vase

Prvi napotek je, da se od drugih ozrite nase. To ni lahko, ko sledite družbenim omrežjem in poskušate slediti vsem smernicam, da bi se zlili s svojimi idoli in tistimi, za katere menite, da so najboljši. Vprašajte se, katere vrednote trenutno najbolj cenite in ali živite glede na njih. Kaj vse ste do zdaj naredili, da ste jim sledili? In kaj bi lahko še storili?

Vzemite krajše in daljše obdobje. Primerjajte na primer, kakšni ste bili pred nekaj meseci, in kakšni ste danes. Sledite ciljem, rastete, napredujete? To je tisto, kar zares šteje in po čemer bi se morali soditi.

Zgradite svoj osebni slog

Naj vam izdamo skrivnost: nemogoče je vedno ustrezati modnim in drugim smernicam, ker se te nenehno spreminjajo. Zato je zaskrbljenost nad tem, da vaš pulover iz lanskega leta ni več primeren, povsem odveč.

Namesto tega se osredotočite nase in zgradite slog, ki vam bo všeč in v katerem se boste počutili dobro. Ko boste sami sebi všeč, se bo to začelo odsevati tudi navzven. Počasi boste spremenili miselnost in pred primerjanje uvrstili svoje počutje. Obdajte se z ljudmi in stvarmi, ki jih imate radi. To vam bo delo veliko bolje kot oziranje k drugim in spraševanje, zakaj niste dovolj dobri.

Zahvalite se …

za vse kar imate in zmorete. Začnite ceniti, kaj zmore vaše telo in kam vam je uspelo priti. Zahvalite se tudi za običajne stvari, na katere pozabljate: streho nad glavo, službo, toplo posteljo, tekočo vodo …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.