3 triki, kaj storiti z izrezljanimi bučami, ki so ostale od noči čarovnic

Magazin 04. Nov 202111:38
Noč čarovnic
Profimedia

Noč čarovnic je za nami, in če ste si dali ustvarjalnega duška ob izrezovanju strašljivih buč, zdaj morda ne veste, kaj bi z njimi ... Preverite naše trike.

Noč čarovnic je praznik, ki ga še zlasti zavzeto slavijo Američani, zanje je namreč tako imenovani halloween različica našega pustnega rajanja. Ob tem tradicija veleva, da ob najstrašnejši noči v letu dom okrasijo z velikimi oranžnimi bučami, ki jim izrezljajo v običajno strašljive obraze, ki naj bi družino obvarovali pred zli duhovi in mračnimi silami. Ta stoletja stara tradicija prihaja iz Irske, tako noč čarovnic kot oranžne buče pa so vsako leto bolj priljubljene tudi pri nas.

A ker gre za zgolj eno noč, ki jo obarvamo oranžno, v naslednjih dneh potem ne vemo, kaj bi z bučami, ki so ostale od najstrašnejše noči v letu. Odgovor je zelo preprost, saj jih lahko vrnete naravi.

3 triki, kako reciklirati izrezljane buče za noč čarovnic:

rezanje buč
Profimedia

1. Odnesite jih v gozd

Namesto da odslužene buče zgolj vržete v smeti, jih raje razrežite na večje kose in odnesite v bližnji gozd ali na travnik. Gozdne živali jih bodo zelo vesele, saj jim boste na tak način olajšali iskanje hrane.

2. Iz njih napravite ptičjo krmilnico

V strašljivo bučo dajte nekaj sena ali slame, nato jo napolnite s semeni in tako ptičkom, ki čez zimo ostanejo na naših tleh, priskrbite toplo zatočišče.

3. Kompostirajte jih

Bučo lahko mirne duše odvržete tudi na kompost, kjer bo za njeno reciklažo poskrbela kar mati narava sama, vi pa boste tako dobili naravno gnojilo, ki ga lahko uporabite naslednje leto ob obdelavi domačega vrta.