4 manj znane destinacije za vse ”foodije”

Magazin 20. Nov 202207:30
Hrana
Profimedia

Pozabite na Francijo in Italijo, raje preverite te nenavadne nacionalne kuhinje, ki morda niso tako slovite, kljub temu pa nadvse okusne.

Od nam bližnje Hrvaške, ki navdušuje z morsko ponudbo in tartufi, do eksotičnih okusov Jamajke.

Hrvaška

Hrvaška je država z bogato zgodovino, ki leži na stičišču srednje Evrope in nekdanjega Otomanskega cesarstva. Temu primerna je pestra kulinarična scena, če v notranjosti države prevladuje srednjeevropska hrana s poudarkom na mesu, sirih in sadnih žganih pijačah, pa vas v Istri zapeljejo okusi morske hrane, olivnega olja, gob, tartufov in pršuta, poplaknjeni z dobrim vinom in žganimi pijačami.

tartuf
PROFIMEDIA

Jamajka

Od najrazličnejših različic piščanca do okusnega ruma in zanimivih vrst piva. Smo omenili eksotično tropsko sadje, ki mu v svežini in sočnosti ni para?! Kulinarična scena te karibske države ponuja še veliko več kot le to, saj pogosto vsebuje sestavine, ki jih je težko najti drugje.

Za zajtrk poskusite ackee – jamajško nacionalno sadje – ocvrto s polenovko za presenetljivo jajčasto jed. Razširite svoja mesojeda obzorja tako, da poskusite dušen kozji ali volovski rep, ki ga morda postrežete s soparjeno kalaloo, jamajško listnato zelenjavo. Vse skupaj poplaknite z ingverjevim pivom ali kozarcem živo rožnatega čaja iz hibiskusa.

Gruzija

Gruzija je bila svoj čas del Sovjetske zveze, v primerjavi s svojo velikostjo pa velja za pravega kulinaričnega velikana. Ponaša se s kuhinjo s tisočletno tradicijo, ki slavi lokalne sestavine, od orehov do jajčevcev, granatnega jabolka in pekoče paprike do sirov in mesa.

Sir
PROFIMEDIA

Švica

Švico poznamo predvsem po čokoladi in siru, ki že sama po sebi predstavljata dovolj dober razlog za obisk. Od čokoladnega vlaka do čokoladnih spa tretmajev in celo klasičnega fondija ter pikantnih lokalnih sirov in široke palete okusnih sirovih jedi.

Med priljubljenimi švicarskimi jedmi so še birchermuesli, s katero lahko zdravo začnete dan, pa še Züri-Geschnetzeltes, jed iz mletega mesa v stilu Züricha, ki jo postrežejo z omako in pogosto poleg röstija, krepkih švicarskih krompirjevih palačink.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.