4 načini delovanja, ki lahko kažejo, da ste do sebe prestrogi

Magazin 15. Avg 202217:30 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Ali od sebe zahtevate veliko, ker veste, da zmorete, ali vse skupaj že meji na dejstvo, da ste prestrogi? Preverite.

Predstavljamo nekaj vedenj, ki jih pri sebi morda niste opazili, vendar so znak, da ste do sebe prestrogi. Koliko kljukic boste naredili?

Nikoli niste zadovoljni s tem, kar dosežete ali naredite

Ni pomembno, kako talentirani ste in kaj ste dosegli, nič ni dovolj dobro za vas. Nikoli se ne ustavite in si ne čestitate, ker ste nekaj naredili zares dobro ali ker ste stopili iz cone udobja. Tudi na vsako pohvalo se odzovete z negativnim odzivom, češ da se vam je pač posrečilo in da sploh ni tako dobro, kot si drugi mislijo.

Končno si zastavite vprašanje: Kdaj bo kaj, kar naredite, zares dobro? Bo ta trenutek sploh prišel?

Velikokrat se opravičite, pa sploh niste ničesar krivi

Prav je, da znate priznati napako in se opravičiti, ko je to potrebno, a so vam opravičila ušla izpod nadzora. ”Delite” jih vsepovprek, čeprav to niti ni potrebno. Opravičujete se za stvari, na katere nimate vpliva, na primer za gnečo na cesti, dež, čakanje na pijačo v lokalu … Opravičite se tudi namesto drugih in sprejmete krivdo, čeprav niste naredili nič narobe. To počnete preprosto zato, ker vam je opravičevanje pač popolnoma naravno.

Vsako kritiko si ženete k srcu

Ker ste že po naravi izredno samokritični, vas opozorila na napake, ki vam jih dajo drugi ljudje, še bolj prizadenejo. S tem namreč potrdijo prav tisto, česar ste se verjetno že tako ali tako bali ali pa sami pri sebi ocenili kot primanjkljaj. Taka kritika vam zato zleze globoko pod kožo in vam v mislih sledi še mesece, če ne kar leta.

Svoje napake zato radi popravite sproti in takoj, kar pa ne pomaga vašemu umu – še vedno vas grize, da ste nekaj naredili narobe. V obup vas spravijo tudi najmanjše kritike, ki v resnici ne sporočajo nič pomembnega.

Vedno skrbite za počutje drugih

Če se nekdo počuti slabo ali se ne zabava v vaši družbi, to vzamete osebno in želite narediti vse za izboljšanje počutja. Prijateljev nikoli ne prosite za uslugo, čeprav so oni vas prosili že neštetokrat in ste se z veseljem odzvali. Na voljo ste jim ves čas in ni vam težko preklicati načrtov, da bi jim lahko pomagali. Kdaj pa boste mislili nase? To ni sebično, ampak potrebno, da ostanete zdravi in lahko tudi sami ustvarite lepe spomine.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!