4 napake, ki jih pogosto počnemo pri teku na dolge proge

Magazin 26. Avg 202216:30 0 komentarjev
tek
Profimedia

Se odločate, da bi se jeseni udeležili maratona ali se preizkusili v daljšem teku? Izognite se naslednjim pogostim napakam.

V poznem poletnem in jesenskem času številne zamika tek, saj se bližajo različni maratoni in drugi teki po čudovitih pokrajinah naše deželice. Če ste se odločili, da boste tudi vi letos obuli tekaške čevlje in se odpravili na daljši tek, ne ponavljajte določenih napak. Poskrbite tudi, da boste na daljši tek najprej ustrezno pripravljeni – začetniki boste najprej usvojili krajše razdalje in šele nato počasi podaljševali čas svojega teka.

Ko se odločate za dolg tek, bodite pozorni na naslednje:

Ne začnite prehitro

Na začetku ste dovolj spočiti in čutite, da imate veliko kondicije. Mogoče želite celo izboljšati svoj čas ali podreti osebni rekord. V vsakem primeru bo hiter začetek slabo vplival na vaš tek, saj vas čaka še dolga razdalja, za katero boste potrebovali kondicijo in energijo, ki ste jo porabili že na začetku. Lahko se zgodi, da sploh ne boste prišli do cilja in boste morali vmes hoditi.

Tek na dolge proge je že sam po sebi dovolj velik izziv, zato začnite v zmernem tempu, ki ga boste poskušali ohranjati čim dlje. Poleg tega potrebujete mentalno moč, da ne odnehate pred koncem.

Potrebujete prigrizke?

Na daljši tek obvezno vzemite steklenico vode, saj boste brez ustrezne hidracije telo dodatno izmučili in ne boste morali dati vsega od sebe. Tekočina pred tekom in po njem ni dovolj, naredite nekaj požirkov tudi med gibanjem.

Ko začutite, da potrebujete malce dodatne energije, pa vam bo prav prišla kakšna energijska tablica. Pazite le, da ne bo polna sladkorja, kot so običajno. Prigrizek vam bo dal nov zagon in nadaljevanje bo precej lažje. Ne bodite junak in ne poskušajte odteči dolge razdalje brez vode in prigrizkov, saj boste okrevali veliko dlje in mogoče občutili celo vrtoglavico ali druge simptome izčrpanosti.

Nikoli z novo opremo

Zabavno je testirati novo športno uro ali merilnik srčnega utripa, a med daljšim tekom vas bo to zgolj motilo, zato tega ne vzemite s seboj.

Pa ne mislimo samo na to, ampak predvsem tudi na nova oblačila in čevlje – teh nikakor ne obujte za tek na dolge razdalje! Najprej z njimi nekajkrat pretecite krajše razdalje in ugotovite, ali vam oprema ustreza. V nasprotnem primeru si boste zagotovili poškodbo ali vsaj žulje.

Ne tecite predolgo

Ko se boste bližali koncu, vas bo morda zamikalo, da pretečete še kak kilometer več, kot ste si zastavili. Želji se uprite, saj lahko ravno v teh dodatnih metrih naredite napako in se poškodujete. Telo je že izmučeno, zato boste težje vzdrževali pravilno tehniko in si boste naredili več škode kot koristi.

Če ne zmorete priteči do cilja, pa razmislite, ali ste si zastavili predolgo razdaljo. Mogoče ste precenili svoje sposobnosti ali pa ste imeli naporen dan in danes pač ne morete teči kot običajno. Ne ženite si k srcu – poskusite z malo krajšo razdaljo in jo pozneje podaljšajte, ko boste na to pripravljeni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!