4 naravna zdraviliška mesta v Evropi, ki si jih boste takoj zaželeli obiskati

Magazin 23. Okt 202208:30
Saturnia
Profimedia

Če radi potujete in si hkrati želite pobegniti od napornega vsakdanjika, si privoščiti popoln zdravilni odklop in razvajanje, obiščite katero izmed čudovitih naravnih zdraviliških mest v Evropi. Izbrali smo 4 izjemne lokacije.

Jezero Hévíz, Madžarska

Jezero Hévíz ni samo privlačna turistična točka, ponašalo naj bi se tudi z izjemnimi zdravilnimi lastnostmi.

Te naj bi dobro poznali in izkoriščali že vse od konca kamene dobe. Mesto in kopališče pa naj bi se začelo intenzivno razvijati v 18. stoletju, ko naj bi rodbina Festetič začela z znanstvenim raziskovanjem vode v jezeru in možnostih njene uporabe v zdravilne namene. Danes jezero velja za največje biološko aktivno naravno termalno jezero na svetu. Temperatura vode je prijetna vse leto. Pozimi se giblje med 23 in 25 stopinjami, poleti pa se lahko dvigne vse do 38 stopinj. Jezero sicer leži v središču mesta Hévíz v bližini Blatnega jezera (Balaton).

Profimedia

Terme di Saturnia, Toskana, Italija

Terme di Saturnia veljajo za eno izmed najlepših in najbolj priljubljenih termalnih zdravilišč v Italiji. Nahajajo se v občini Manciano, nekaj kilometrov iz vasi Saturnia. Za toplice so značilni beli mineralni bazenčki, ki sicer pokrivajo precej obsežno površino. Glavni bazen se imenuje Term in se napaja iz vulkanskega izvira. Voda je izjemno topla vse leto in se segreje vse do 37,5 stopinj. V zdravilišču nudijo tudi termalne tretmaje z blatom. Odprto je tudi za enodnevne goste.

Profimedia

Pamukkale, Turčija

Domačini so Pamukkale poimenovali kar “bombažna palača”, saj stara legenda pravi, da so značilne bele tvorbe pravzaprav strnjen bombaž (ki velja za glavni pridelek na tem območju). Danes je znano, da so Pamukkale naravno območje. Njihovo ime se nanaša na značilne bele terasaste bazene iz snežno belega apnenca, ki so se skozi tisočletja oblikovali v izvire, bogate s kalcijem. V njih se zbira mineralno bogata voda, ki se peni in preliva vzdolž prek dih jemajočih bazenov. Pamukkale najdete na jugozahodu Turčije. Nad njimi stojijo tudi ostanki rimskega mesta Hierapolis, ki je prav tako vreden ogleda.

Profimedia

Thermae Bath Spa, Anglija

Thermae Bath Spa veljajo za edino naravno zdravilišče v Angliji. V njegovih blagodejnih zdravilnih učinkih naj bi uživali že stari Kelti pa tudi Saksonci. Odkril naj bi jih britanski princ Bladud, in sicer leta 863 pr. n. št. Danes je zdravilišče zanimiv preplet “starega in novega”, saj se stare zgodovinske zgradbe dopolnjujejo s sodobno arhitekturo. Ponaša se s številnimi zeliščnimi parnimi sobami ter termalnimi kopelmi. Na strehi kompleksa se nahaja tudi večji bazen z idiličnim pogledom na mesto Bath.

Profimedia

VIR: https://www.lonelyplanet.com/, https://visithungary.com/, https://www.visitwest.co.uk/

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.