Kako vse nam koristi žajbelj?

Magazin 29. Okt 202207:05 0 komentarjev
Žajbelj
Profimedia

Žajbelj je več kot le okusna začimba, ki se ponaša z aromatičnim vonjem. Gre za rastlino, ki so jo že naši predniki uporabljali za lajšanje različnih zdravstvenih težav. Kaj o žajblju vemo danes?

Lahko poskrbi za ustno higieno

Žajbelj naj bi bil najbolj poznan po antiseptičnem delovanju. Učinkovit naj bi bil pri ohranjanju ustne higiene in zdravja ust.

Ali zares lahko uniči škodljive bakterije, so preverili tudi z manjšo študijo, v kateri so udeleženci uživali ustno vodico z žajbljem. Študija je pokazala, da ta lahko izničil v ustih bakterijo streptococcus mutans, ki povzroča karies. Žajbelj pa naj bi bil učinkovit tudi pri lajšanju razjed v ustih in zobnih abscesov.

Lajša neprijetne simptome menopavze

Žajbelj naj bi že v ljudskem zdravilstvu uporabljali za lajšanje simptomov menopavze. Danes pa ga na tem področju raziskujejo tudi znanstveniki. Ugotavljajo, da naj bi žajbelj vseboval snovi, podobne estrogenu. V času menopavze se namreč zgodi drastičen upad hormona estrogena, kar povzroča številne neprijetne simptome, kot so vročinski valovi, potenje, razdražljivost itn. Kot navaja vir, naj bi se žajbelj vezal na nekatere receptorje v možganih in pomagal lajšati predvsem vročinske valove in potenje.

Profimedia

Izboljšuje spomin in sposobnosti pomnjenja

Študije kažejo, da naj bi žajbelj spodbudno vplival tudi na spomin in celo blagodejno deloval na posameznike z Alzheimerjevo boleznijo. To so pokazali tudi s študijo, v katero so zajeli 39 posameznikov z milejšo obliko Alzheimerjeve bolezni. Udeleženci so štiri mesece vsak dan zaužili 60 kapljic (2 ml) izvlečka iz žajblja. Kontrolna skupina je prejela placebo. Kasneje so vse udeležence preizkusili tudi z različnimi spominskimi testi, testi za preverjene kognitivnih sposobnosti, testi za reševanje problemov, sklepanje itn. Posamezniki, ki so uživali izvleček iz žajblja, so se na testih odrezali veliko bolje v primerjavi s kontrolno skupino. Žajbelj pa spodbudne rezultate kaže tudi pri zdravih posameznikih. Vir navaja, da naj bi pomagal izboljšati spomin, višji odmerki pa naj bi delovali celo na razpoloženje in počutje.

Zmanjšuje znake staranja kože

Pozitivne učinke naj bi imel žajbelj tudi na kožo. Več snovi v žajblju naj bi blagodejno delovale na kožo, kafra pa je ena izmed tistih, ki naj bi drastično spodbujala obnovo kože, nastajanje novih kožnih celic ter upočasnila znake staranja kože. Študije kažejo tudi, da naj bi žajbelj pomagal pri hitrejšem celjenju ran. Imel naj bi tudi sposobnost uničenja glivic.

Profimedia

Žajbelj sicer lahko najdemo v različnih oblikah. Od posušenih žajbljevih listov, ki jih lahko uporabljamo kot začimbo ali pripravo čaja, pa vse do različnih tinktur, eteričnih olj itn. Za lajšanje težav se je o načinu uporabe predhodno treba posvetovati z ustreznim strokovnjakom, saj ima žajbelj v primeru uživanja neustreznih količin lahko tudi stranske učinke. S strokovnjakom se je še posebno treba posvetovati v primeru zdravstvenih težav. Članek je namreč informativne narave.

VIR: https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!