4 pozitivni učinki joge, ki vas bodo dokončno prepričali, da jo preizkusite

Magazin 16. Sep 202216:30
vaje
Profimedia

Se spogledujete z jogo? Potem je tu nekaj njenih res pozitivnih učinkov na počutje, zaradi katerih ne boste več odlašali z vpisom na vadbo.

Če čakate na znak, ki vam bo povedal, da zares potrebujete jogo, ste ga dočakali. To so dobre posledice joge na telo, če jo redno izvajate, seveda:

Tista bolečina od večurnega sedenja …

… bo čudežno izginila. In tega ne gre pripisovati boljšemu stolu, ampak prav jogi. Dejstvo je, da preveč sedimo, joga pa pomaga raztegniti in okrepiti mišice, ki podpirajo spodnji del hrbta in hrbtenico. Vaš hrbet hrepeni po jogijskih gibih, zdaj morate prepričati še um. Pomislite, kako lažje bi bilo, če se vam ne bi bilo treba vsak dan spopadati z bolečinami? Poleg tega bo čez čas po rednem izvajanju vaše telo hrepenelo po več gibanja in sploh ne bo težko.

Za trdnejši spanec

Če imate težave s spancem, morate najprej urediti spalno rutino. Vanjo vključite jogo. Ne preveč intenzivnih položajev (ja, tudi prepotili se boste na jogi!), ampak nekaj preprostih, nekaj trenutkov pa posvetite tudi dihanju. Kot boste videli že takoj, je nekaj jogijskih vaj zelo preprostih in jih lahko brez težav naredite tudi doma.

Trik, ki vam lahko pomaga pri večernem izvajanju joge, je, da poleg postelje razprostrete podlago že prej. Ko boste na njej, se boste prej spravili k novemu ritualu.

Potrebujete močne mišice

S staranjem izgubljate mišično maso. Procesa staranja sicer ne morete ustaviti, lahko pa ga upočasnite tudi tako, da redno krepite mišice. Joga je nežen način izgradnje in ohranjanja mišične moči z lastno telesno težo. Četudi se vam ne zdi, z jogo utrjujete telo. Ne nazadnje ni lahko ohraniti ravnotežja na eni nogi in držati položaja dlje časa.

Ko ste v stresu

S stresom se srečate vsak dan, vsaj do določene mere. Zato je nujno, da poiščete način, kako se ga znebiti. Joga je odlično zdravilo proti stresu, saj se boste prisiljeni osredotočiti na dihanje in gibanje telesa. Hitro boste videli, da joge ne morete izvajati, medtem ko mislite na službene stvari, ampak morate biti tudi z mislimi tam.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.