4 preproste vaje, ki povečajo delovno vnemo (če se vam v službi zeha)

Magazin 10. Jan 202210:15 0 komentarjev
Spanje
Profimedia

Ste eden od tistih, ki v službi komaj čakate, da bo napočil čas za odmor in kosilo? Ko se vrnete, pa nikakor ne morete priti k sebi? Oči se vam zapirajo, zehate in ste utrujeni, delovna vnema in vaša pozornost pa sta na psu?

Niste edini. Strokovnjaki pravijo, da gre za izjemno pogost pojav. Eden izmed razlogov je, da imamo zjutraj in dopoldne višjo raven kortizona v telesu, ki nas poganja in ki popoldne začne postopoma upadati. A za popoldansko utrujenost, ki se vleče in ne pojenja, so lahko razlogi različni, med njimi tudi manj kakovosten nočni počitek in nezdrava prehrana. V primeru resnejših težav pa je pomemben obisk pri ustreznem strokovnjaku.

Trikov, s katerimi lahko premagate popoldansko utrujenost in povečate delovno vnemo, je več. Med njimi je to seveda uživanje zdrave hrane in pitje zadostne količine vode. Pomagate si lahko tudi s poslušanjem glasbe in celo aromaterapijo. Toda najbolj učinkovit način, da se spravite v pogon, je telovadba. Gibanje pomaga vašemu metabolizmu pri prebavi hrane in stabilizaciji krvnega sladkorja, z gibanjem telo začne ponovno sproščati hormone, ki vas aktivirajo. To ne pomeni, da morate vsak dan zapustiti pisarno in se odpraviti na visoko intenzivno vadbo, saj lahko že z enostavnimi vajami, ki jih izvajate kar v pisarni, naredite veliko. Pri tem imejte v mislih, da je dobro, da vsako uro vstanete, se sprehodite, naredite katero od razteznih vaj ali s kratkim treningom sprostite mišice in poživite telo.

4 preproste vaje, ki jih lahko izvajate v pisarni

1. Zasuk trupa

Na stolu sedite vzravnano, stopala so ravno na tleh, vaš pogled je usmerjen naprej. Napnite trebušne mišice in se nagnite naprej, pri čemer ohranite hrbtenico vzravnano. Roke dvignite vzporedno s tlemi in jih pokrčite v komolcu tako, da nastane pravi kot. Komolce in lopatice potisnite skupaj ter zgornji del telesa počasi zasukajte v levo, zadržite 5 sekund, se vrnite v začetni položaj in enako ponovite v drugi smeri. Naredite 2 seriji po 10 ponovitev.

Profimedia

2. Za čvrste trebušne mišice

Sedite na rob stola, hrbtenica je vzravnana. Roke uprite v boke, dvignite noge od tal in vozite navidezno kolo, približno 15 sekund. Nog ne spuščate na tla. Z zgornjim delom telesa se pri tem rahlo nagnite nazaj. Pazite, da bo hrbtenica ves čas vzravnana.

3. Raztezna vaja za hrbet

Na stolu sedite vzravnano in močno napnite trebušne mišice. Levo roko položite za hrbet, desno na levo stegno ter se pri tem z desno ramo zasukajte čim bolj v levo. Položaj zadržite 15 sekund, nato enako storite v drugo smer. Vajo ponovite 3 x v vsaki smeri.

Raztezne vaje za mišice kolka

Naredite izpadni korak, z vsako nogo 10 ponovitev. Med izvajanjem vaje potegnite popek navznoter. V kolkih se poskušajte čim bolj raztegniti, vendar le do blage napetosti, nikakor ne smete občutiti bolečine. Spodnji položaj zadržite za 10 sekund.

VIR: https://edition.cnn.com/health in https://aktivni.metropolitan.si/

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!