4 presenetljive rešitve, ki pripomorejo k boljšemu spancu

Magazin 01. Jan 202216:45
Par v postelji
Profimedia

Obstajajo štiri stvari, ki lahko poskrbijo za boljši spanec – in so bolj povezane z našim umom kot s telesom.

Veliko ljudi ima težave z nespečnostjo. Od začetka pandemije pa se z motnjami spanja in z nespečnostjo spoprijemajo tudi posamezniki, ki prej teh težav niso imeli. Skrbi, povezane z zdravjem, varnostjo, službo, izobraževanjem otrok in drugim, številne sili k slabemu spancu ponoči, kar povzroča utrujenost in stres naslednji dan. To pa bi lahko vodilo tudi do resnejših težav z duševnim zdravjem.

Izboljšanje higiene spanja je dober prvi korak k boljšemu spancu – to vključuje odhod v posteljo vsak večer ob istem času, urejeno spalno okolje, opustitev popoldanskega kofeina in sledenje ritualom za boljše spanje, kot je denimo udobna pižama in branje.

Vendar številni tudi po takšnih prilagoditvah še vedno trpijo zaradi težav s spanjem.

Obstaja še nekaj stvari, ki nam lahko pomagajo spati.

Te so bolj povezane z našim umom kot s telesom. Nedavne raziskave namreč kažejo, da številne prakse dobrega počutja pozitivno vplivajo tudi na spanec.

Tukaj so 4 presenetljivi načini za boljši spanec:

1. Čuječnost

Analiza več študij je pokazala, da čuječnost pomaga zaspati in da poskrbi tudi za kakovostnejši spanec. Posamezniku pomaga prepoznati in sprejeti negativne misli, zmanjšuje njihovo intenzivnost in preprečuje, da bi ušle izpod nadzora.

Za kaj gre? Čuječnost bi lahko opisali kot sprejemajoče zavedanje tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku. Ko smo čuječni, se kakršnegakoli svojega doživljanja preprosto zavedamo, ne da bi ga poskušali spremeniti, se mu izogniti ali mu ubežati. Če niste še nikoli prakticirali čuječnosti, obstaja veliko aplikacij, ki vas vodijo skozi prakso. Ali pa preverite: 10 osnovnih pravil za urjenje v čuječnosti.

2. Sočutje do sebe

Sočutje do sebe potrebujemo vsak dan. Še zlasti pomembno pa je sočutje v časih, ki nas izčrpavajo in povzročajo veliko skrbi.

Po mnenju raziskovalke Kristin Neff sočutje do sebe pomeni biti pozoren na svoje notranje in zunanje izkušnje, priznavanje, kdaj trpimo, ter namenjanje prijaznih besed sebi.

Raziskava je pokazala, da sočutje pozitivno vpliva na spanec, vključno s spanjem po zelo stresnem dnevu. Sodelujoči so bili tudi boljše volje in bolj energični.

Dobra stvar: sočutje do sebe je mogoče krepiti.

3. Hvaležnost

Občutek hvaležnosti poskrbi za občutke sreče in pozitivno vpliva na odnose. Hvaležnost naj bi pozitivno vplivala tudi na spanec, ugotavljajo raziskovalci.

V študiji je sodelovalo 119 naključno izbranih žensk, ki so vsak dan pisale dnevnik hvaležnosti. Po dveh tednih se je kakovost njihovega spanca bistveno izboljšala. Pisanje dnevnika hvaležnosti je prav tako pripomoglo k izboljšanju splošnega počutja in k optimizmu ter vplivalo na znižanje krvnega tlaka.

Eden od razlogov, zakaj lahko hvaležnost tako vpliva na spanec, je ta, da nam pomaga sprejeti več pozitivnih misli in opustiti več negativnih, preden se odpravimo v posteljo.

4. Odpuščanje

Nekateri drugim težko odpustijo. Težko je zato, ker se odpuščanje enači s tem, da krivico, ki nam je bila storjena, preprosto pozabimo. Toda pri odpuščanju ne gre za to, da se preprosto pozabi.

Tisti, ki proučujejo odpuščanje, menijo, da ne gre nujno za ”zdravljenje” odnosov med ljudmi, temveč predvsem za nas same, saj nam pomaga, da se osvobodimo zamer, ki negativno vplivajo na naše počutje.

Vredno je razmisliti o prakticiranju odpuščanja. Študija je pokazala, da bodo tisti, ki odpuščajo, spali bolje od tistih, ki ne. Tisti, ki so bili prizanesljivejši, so bolje spali tudi zato, ker so lažje odpustili sebi – za napake, ki so jih morda naredili.

Dobra stran teh štirih praks je tudi ta, da lahko preizkusite vsako posebej ali vse skupaj. In nimajo neželenih stranskih učinkov.

Drugi viri: Stay Mindful and Carry on; The impact of a brief gratitude intervention on subjective well-being, biology and sleep, greatergood.berkeley.edu