Zakaj je pomembna čuječnost in kako jo vključiti v življenje

Magazin 01. Dec 202108:00 1 komentar
jezero
Profimedia

Življenje hitro teče, z vsakodnevnimi opravili hitimo, kot da smo na avtopilotu, mnogokrat pozabimo pomisliti oz. začutiti, kako se sploh počutimo.

Ste že kdaj opazili, da se vsakodnevno obremenjujete z enimi in istimi stvarmi? Na primer, vsak dan iščete ključe, ker pozabite, kje ste jih odložili. Razumevanje točk frustracije in tudi točk veselja lahko omogoči, da svoje življenje zaživite z več smisla. Vadba pozornosti omogoča zavedanje posameznikovih občutkov, misli in dejanj. V bistvu se naučite biti bolj prisotni, v stiku sami s seboj in se manj obsojati.

Čuječnost je praksa popolne prisotnosti

Je veščina, ki lahko poveča veselje, produktivnost in zadovoljstvo v osebnem ter poklicnem okolju. Nekateri ljudje se borijo z negativnimi mislimi, ki so povezane s stresom, tesnobo ali stvarmi, ki jih ne morejo nadzorovati. Če se soočate s tovrstnimi mislimi, je čuječnost pomembno orodje, ki vam lahko pomaga pri njihovem lajšanju. Če se zavedate trenutka, lahko s tem zmanjšate stres in si ne pustite, da vas prevzame tesnoba, tudi če le za trenutek.

Več samozavedanja s pomočjo čuječnosti vam lahko pomaga za boljšo komunikacijo in interakcijo z ljudmi okoli vas in pomaga poglobiti odnose.

Kako čuječnost vključiti v življenje

Za vključitev čuječnosti je priporočljivo ustvariti nove navade in “preoblikovati možgane”. Če ste na avtopilotu, vaši možgani samo premlevajo in premlevajo brez ustavljanja. Cilj čuječnosti je, da ste v življenju prisotni in se zavedate trenutkov, stvari, ljudi in dogodkov, ki se dogajajo. Za to izberite način, ki vam najbolje ustreza. Lahko je to joga, dihalne vaje, pisanje dnevnika ali pogovarjanje o občutkih.

sprostitev
Profimedia

Prednosti čuječnosti

Povečanje produktivnosti in zmanjšanje stresa. Čuječnost omogoča, da imate orodje za spopadanje s stresom. Bolj poznate sebe in svoja čustva, lažje jih lahko sporočate in tudi razumete druge.

Omogoča preoblikovanje misli. V stresnih trenutkih poskusite videti kozarec napol poln in se ne predajte takoj negativnim mislim.