4 problemi, ki jih razumejo le ljudje z motnjo pozornosti

Magazin 24. Mar 202217:30 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Včasih moramo le prisluhniti nekomu, ki se s tem spopada, da bi bolje razumeli.

Motnje pozornosti pri nekom morda na prvi pogled sploh ne bi opazili. Lahko jo ima tudi kdo v vaši bližini, pa tega ne veste. O njej kroži kar nekaj mitov, ki jim verjamemo, ne da bi o njih povprašali tiste, ki so se znašli v tej situaciji.

Preverimo torej, s čim vse se lahko spopadajo osebe z motnjo osebnosti:

Zamujanje je del šarma

Vsaj tako upajo ljudje z motnjo pozornosti, saj je pozabljivost ena od posledic. Vsa neodgovorjena sporočila, zamujeni klici in pozabljeni dogovori ne pomenijo, da vas oseba sovraži, ampak da dobesedno pozabi. V trenutku pride na vrsto nekaj ”pomembnejšega” od elektronskega sporočila, kar jih zamoti, zato ne opravijo dela.

Izbirati med bolj in manj pomembnimi nalogami jim prav tako ne gre preveč od rok.

Organiziranje česarkoli se spremeni v kaos

To ne pomeni, da osebe z motnjo pozornosti ne marajo reda in čistoče. Pa tudi ne, da nikoli nimajo pospravljenega stanovanja. Seveda imajo, vendar se red lahko v sekundi spremeni v katastrofo.

Ko na primer v jutranji zmedi takšna oseba išče ključe, premeče vsa mesta, kjer bi se lahko skrivali. Ne more se zbrati in mirno razmisliti, kje bi ključi lahko bili, saj jih situacija preveč vznemiri. Podobno se zgodi pri pospravljanju pisalne mize in drugih stvari.

Glasno branje je velik strah in napor

Zakaj? Ker si ustvarijo preveč scenarijev o vsem, kaj gre lahko narobe. Kaj če se izgubijo in preberejo napačno vrstico? Ali narobe naglasijo besedo? Kaj če nepravilno preberejo vejico?

Ko sami pomislite na vse to, se vam verjetno ne zdi nič takega. Se pač zmotite in berete naprej, kajne? Zanje pa je to katastrofa in velika sramota, ki si je ne bi odpustili še dolgo. Tudi branje samo zase jim ni všeč.

Sanjarjenje se zgodi prepogosto

Nenamerno se osebe z motnjo pozornosti zasanjajo ob nepravem času. Lahko se to zgodi tudi ob pogovoru s prijatelji, med pomembnim sestankom, ko morajo poslušati navodila … Zato lahko preslišijo mnogo pomembnih informacij ali sprožijo negativne odzive, ko sogovorniki menijo, da jih namerno ignorirajo. Resnica pa je, da težko ostanejo osredotočeni samo na eno stvar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!