4 tipi živil, ki lahko precej pospešijo staranje kože

Magazin 09. Okt 202215:15
Koža
Profimedia

Zdrava koža je tudi odraz uravnotežene in zdrave prehrane. Tako kot obstajajo živila proti staranju kože, obstajajo tudi živila, ki pospešijo njeno staranje.

Živila, zaradi katerih se koža hitreje stara, imajo marsikaj skupnega. So revna z vlakninami in antioksidanti, povzročajo vnetja in pogosto prihajajo iz živalskih virov.

Vnetja skrajšujejo drobne strukture DNK na koncu posameznih kromosomov in tako pospešijo staranje kože. Antioksidanti po drugi strani ščitijo telo pred škodljivimi prostimi radikali, zaradi katerih se koža hitreje stara. Preverite torej 4 tipe živil, ki pospešijo obremenitev kože.

Sladkane gazirane pijače in sladkarije

Rafinirani sladkorji, kakršne najdemo v sladkih pijačah in sladkarijah, spodbujajo nastanek vnetij. Dermatološka študija iz leta 2010 je pokazala, da sladkor pospešuje staranje kože, saj povzroča navzkrižno povezovanje kolagenskih vlaken. Posledice se zrcalijo v suhi in manj elastični koži ter pospešenem nastajanju gub.

sladkor
PROFIMEDIA

Mlečni izdelki

Nekateri mlečni izdelki vsebujejo veliko nasičenih maščob in nevarne transmaščobe, prispevajo k vnetjem in pospešujejo staranje kože. Jedilnik zahodnega sveta, ki vsebuje veliko mesa in mlečnih izdelkov, pospešuje slab holesterol in vodi v pomanjkanje vlaknin, kar pripomore k hitrejšemu staranju kože.

Predelane mesnine

Najrazličnejšim predelanim mesninam, kot so salame, slanina itd., pogosto manjka hranilne vrednosti. Po drugi strani vsebujejo veliko natrija, kar lahko povzroči zabuhlost. V njih ne manjka niti konzervansov, ki pospešujejo vnetja. Poleg tega predelano meso porablja vitamin C, ki je bistven za proizvodnjo kolagena in zdravo kožo.

Sokovi
Profimedia

Ocvrta hrana

Tako dobra, a po drugi strani tako slaba za kožo. S cvrtjem živil v vročem olju se sproščajo prosti radikali, ki poškodujejo kožo in povzročijo, da ta hitro izgubi elastičnost. Nevarne transmaščobe in hidrogenirane maščobe pa obremenjujejo jetra in spodbujajo vnetja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.