5 blagodejnih učinkov glasbe, za katere morda še niste vedeli (po raziskavah)

Magazin 27. Sep 202216:30
kitara
Profimedia

Glasba pomirja, nas spravlja v dobro počutje in razvedri. Poskrbi tudi za koncentracijo, blagodejno pa vpliva celo na naše zdravje.

Preverite nekaj učinkov, ki bodo poskrbeli, da boste hitro poprijeli za inštrument ali si zavrteli ljubi komad.

Priljubljene melodije vas pomirijo

Študija univerze v Ohiu je pokazala, da poslušanje najljubše glasbe zmanjšuje anksioznost bolnikov na intenzivni negi za približno tretjino.

Pri tem ne gre za naključne melodije, po mnenju raziskovalcev morajo biti te znane in tolažilne. Nič nenavadnega, da nas glasba spremlja tako v radostnih trenutkih življenja kot tudi v otožnih.

udobje doma
Profimedia

Zaradi glasbe boste pojedli manj

Ko je ameriška veriga Hardee’s eno izmed svojih restavracij preobrazila v vrhunski kulinarični prostor, je poskrbela za ambientalno razsvetljavo in spremljavo nežnega džeza. Pozneje se je izkazalo, da so gostje pojedli za 18 odstotkov manj, ob tem pa poročali, da precej bolj uživajo v hrani.

Navdihujoči instrumentali izboljšajo zbranost

Poživljajoče melodije Vivaldijevih Štirih letnih časov lahko izboljšajo vašo osredotočenost, je pokazala raziskava Univerze Northumbria iz Velike Britanije. Ko so udeleženci raziskave dobili pomembno nalogo, ki je zahtevala intenzivno koncentracijo, so se bolje odrezali, če so se reševanja lotili ob poslušanju spomladanskega dela Vivaldijeve slovite uspešnice kot ob poslušanju jesenskega dela.

Metaldays, festival, tolmin
Marko Alpner /BOBO

Glasba pomirja in sprošča

Poslušanje glasbe, ki v nas vzbuja dobre občutke, prispeva k širjenju krvnih žil, s čimer se poveča pretok krvi ter izboljša zdravje srca in ožilja. Po raziskavah Univerze v Marylandu se povprečni premer krvnih žil nadlahti pri ljudeh ob poslušanju vedre glasbe poveča za kar 26 odstotkov. Glasba po podatkih kar 26 študij tudi umirja srčni utrip, zmanjšuje krvni tlak in blaži anksioznost.

Skupinsko petje osrečuje

Britanski raziskovalci so nedavno anketirali 375 ljudi, ki so bodisi peli v zboru, peli sami ali igrali v športni ekipi. Vse dejavnosti so prispevale k boljšemu počutju, vendar so ljudje, ki so peli v zborih, poročali, da so ob zborovskih vajah srečnejši, kot kadar pojejo solo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.