5 možnih razlogov, zakaj vas nenehno zebe

Magazin 01. Dec 202109:00 0 komentarjev
Mraz
Profimedia

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki vas vedno zebe - ne glede na to, kako toplo se oblečete? Preverite, kaj so lahko razlogi.

Nizka telesna teža

Eden izmed razlogov, da vas ves čas zebe, je lahko nizka telesna teža. Po indeksu telesne mase se nizka telesna teža giblje okoli 18,5 ali manj. Nizka telesna teža pomeni tudi nizke ravni telesne maščobe, ki sicer ščiti pred nizkimi temperaturami. Prav tako manjši vnos hrane upočasni metabolizem in telo ne ustvari dovolj toplote. Če ste ženska in se poleg hladu pojavljajo še druge težave, kot so nereden menstrualni ciklus, omotičnost, utrujenost, slabost ali drugi simptomi, vsekakor obiščite zdravnika (vir).

Pomanjkanje železa

Če vas nenehno zebe, preverite železo. Nizke ravni železa v krvi so eden izmed najpogostejših razlogov, da nas kronično zebe. Železo je namreč tista snov, ki pomaga rdečim krvničkam prenašati kisik po telesu, kar posledično zagotavlja toploto in hkrati hrani naše celice. Znaki pomanjkanja železa so: nenehna utrujenost, šibkost, bleda polt, hitro bitje srca in pomanjkanje sape, glavoboli in vrtoglavica, omotičnost, hladne roke in noge, krhki nohti, tudi slab apetit itn. (vir).

Dehidracija

Premalo zaužite tekočine je tudi lahko eden izmed razlogov, da vas pogosto zebe, kajti naše telo je sestavljeno iz 60 odstotkov vode, voda pa med drugim pomaga uravnavati tudi telesno temperaturo (vir). Poleg mraza so znaki dehidracije še: omotičnost in zmedenost, mišični krči, zaprtje, temno obarvan urin (vir).

Profimedia

Premalo spanja

Posledice slabe kakovosti spanca se s časom začnejo kazati na celotnem telesu. Premalo spanja lahko med drugim močno vpliva na živčni sistem in možgane ter s časom začne negativno delovati tudi na mehanizme za uravnavanje telesne temperature (vir). Zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za zadosten spanec in počitek.

Hipotiroidizem

Hipotiroidizem pomeni, da je zmanjšana funkcija ščitnice – ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnega hormona, zato telo ustvarja manj toplote. Posledica je seveda ta, da nas zebe. Hipotiroidizem je sicer pogostejši pri ženskah. Povzroča lahko številne simptome, kot so: občutek utrujenosti, pridobivanje telesne teže, otekanje, zaprtost, suha koža, občutek mraza, motnje koncentracije (vir). V takšnem primeru je treba takoj obiskati zdravnika.

Članek je informativne narave. V primeru težav se je treba obrniti na ustreznega strokovnjaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!