5 nadvse dobrodejnih lastnosti, s katerimi se lahko pohvali cimet

Magazin 23. Nov 202209:00
Cimet
Profimedia

Če menite, da je cimet samo dišeča začimba, ki izboljša okus jedi, se motite. Preverite, kakšne pozitivne lastnosti ima.

Čar cimeta je nedvomno v njegovi topli in mikavni aromi. Njegova uporaba je že razširjena v kulinariki in kozmetiki.

Cimet naj bi sicer uporabljali že dolgo, vse od starega Egipta, ko naj bi veljal za izjemno dragoceno in redko začimbo. Danes je dostopen tako rekoč povsod. Cimet se pridobiva iz notranjega dela skorje drevesa cimetovca. Najbolj znani sta dve vrsti cimeta, in sicer cejlonski cimet, ki naj bi veljal za “pravi” cimet, in “navaden” cimet, ki je danes najbolj znan in razširjen. Cimet se sicer lahko pohvali s številnimi zdravilnimi učinki, ki jih danes beleži tudi znanost. A treba je poudariti, da lahko ima tudi stranske učinke pri ljudeh z zdravstvenimi težavami.

Znižuje krvni sladkor

Cimet je dobro raziskana začimba. Vir navaja številne študije, ki kažejo, da naj bi pomagal zniževati sladkor v krvi. Količino sladkorja v krvi naj bi zmanjšal celo takoj po zaužitju oz. vstopu v krvni obtok. Prav tako naj bi imel zmožnost, da posnema inzulin, in naj bi bil zato dober za posameznike z diabetesom.

Profimedia

Uničuje nekatere viruse, bakterije in glivice

Še posebno učinkovito naj bi cimet deloval v boju proti različnim okužbam. Zato naj bi bila odgovorna ena izmed glavnih sestavin v cimetu, cinamaldehid. Študije kažejo, da naj bi olje iz cimeta pomagalo uničevati nekatere infekte, ki povzročajo okužbe dihalnih poti. Še več, prav tako naj bi cimet zaviral rast bakterij, kot sta salmonela in listerija. Uničeval pa naj bi tudi bakterije, ki povzročajo karies, in nam pomagal do boljšega ustnega zadaha. A znanstveniki navajajo, da bi bilo potrebnih še več obsežnejših študij na ljudeh, da bi lahko z gotovostjo potrdili te zdravilne učinke.

Lahko pomlajuje kožo

Nekatere raziskave kažejo, da naj bi cimet pozitivno deloval tudi na kožo in se ponašal celo s pomlajevalnimi učinki. Vir navaja manjšo študijo, ki naj bi pokazala, da cejlonski cimet lahko uniči bakterije, ki povzročajo akne. Druga študija pa kaže, da bi cimet lahko spodbujal tvorbo kolagena tipa 1 in tako prispeval svoj delež pri pomlajevanju kože.

Profimedia

Znižuje slab holesterol

Vir opisuje študijo, ki naj bi pokazala, da uživanje cimeta lahko uravnava holesterol. V študijo naj bi zajeli 60 odraslih posameznikov s povišanim holesterolom. Udeleženci naj bi vsak dan, 40 dni, zaužili ¼ čajne žličke cimeta. Ob zaključku študije naj bi se nekaterim udeležencem znižal slab holesterol. V drugi študiji, ki je trajala 18 tednov, pa naj bi prišli do ugotovitve, da se je udeležencem iz skupine, ki so uživali cimet, znižal slab holesterol in povišal dober holesterol. Hkrati vir opozarja, da so to le manjše študije in da je potrebnih več obsežnejših raziskav, da bi lahko cimet zares priporočili za tovrstne težave.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati s strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/, https://www.webmd.com/ in https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.