Božične začimbe in njihovi blagodejni učinki

Magazin 10. Dec 202108:00 0 komentarjev
Božične začimbe
Profimedia

Cimet, ingver, klinčki so tri tipične božične začimbe, ki jih uporabljamo kot dodatek k prazničnim jedem in priljubljenim božičnim napitkom. Ponašajo pa se tudi s številnimi blagodejnimi učinki na organizem.

Pritegneta nas predvsem njihov privlačen vonj in intenziven okus, hkrati pa imajo tudi številne pozitivne učinke na naš organizem. Treba je poudariti, da pozitivni učinki izhajajo predvsem iz čiste oblike začimbe oz. rastline in njene pravilne uporabe; ne veljajo pa za različne (nezdrave) jedi, pripravljene z njimi.

Nageljnove žbice ali klinčki

Nageljnove žbice ali bolj znano klinčki so dobile ime zaradi svoje oblike, saj so podobne starinskemu žeblju, imajo pa topel vonj, so aromatične, okus je sladko-grenak in zelo močan, zaradi česa so klinčki še danes ena najbolj znanih začimb na svetu. Predvsem v božično-novoletnem in zimskem času se veliko uporabljajo tudi v naši kulinariki, kot dodatek k sladkim jedem, piškotom, pecivom, kompotom, kuhanemu vinu itn. A klinčki niso le okusna začimba, imajo številne zdravilne učinke: delujejo protivnetno, protibolečinsko in so močan antioksidant. Njihova glavna sestavina je evgenol, ki naj bi bil zaslužen za večino blagodejnih učinkov.

Profimedia

Cimet

Tudi cimet je dobro poznana in cenjena začimba. Njegova uporaba je razširjena tudi pri nas. V božično-novoletnem času ga dodajamo v različne jedi, kuhano vino, čaje, kavo itn. Ta okusna začimba pa danes postaja vse bolj priljubljena tudi v boju proti raznim tegobam, povezanim z zdravjem in lepoto. Čar cimeta je nedvomno v njegovi topli in privlačni aromi. Prav zaradi prijetne arome in prijetnega okusa je tako priljubljen v kulinariki. V kozmetiki pa se pogosto uporablja zaradi številnih pozitivnih lastnosti, s katerimi vpliva na telo in počutje. Pa ne le v kozmetiki, raziskovalci vse bolj raziskujejo tudi njegove pozitivne učinke na zdravje. Že predniki so ga uporabljali za lajšanje respiratornih obolenj in pri težavah s prebavo. Danes ga znanstveniki pod drobnogled jemljejo predvsem zaradi njegovih protivnetnih, antimikrobnih, antioksidativnih učinkov. V cimetu vidijo potencial za lajšanje diabetesa ter celo rakavih obolenj.

Profimedia

Ingver

Ingver je ena od rastlin, ki ima ogromno pozitivnih lastnosti in učinkov na naš organizem. Je tudi začimba, po kateri pogosto posežemo ravno v hladnejših mesecih. Za to obstaja dober razlog. Ste vedeli, da ima sveži ingver več kot 115 zdravilnih sestavin? Imel naj bi številne pozitivne učinke in se že tisočletja uporablja pri lajšanju različnih obolenj, od lažjih, kot so prehladna obolenja, do težjih. V prazničnem času se uporabljala kot dodatek v številnih jedeh, sladicah, čaju itn. Iz njega lahko naredimo zares okusne sladice in sirupe ali z njim obogatimo kuhano vino.

Članek je zgolj informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se obrnite na ustreznega strokovnjaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!