Bazilika – dišeča in okusna začimba s številnimi dobrodejnimi učinki

Magazin 22. Maj 202208:00 0 komentarjev
Bazilika
Profimedia

Pomlad je pravi čas, da na teraso, balkon ali okno postavite baziliko. Cvetlični lonček z grmičkom bo dovolj, da bosta prostor in okolica še vse poletje omamno dišala po tej priljubljeni začimbi. A bazilika se ne ponaša le s čudovitim vonjem, kot vsako zelišče ima tudi vrsto ugodnih učinkov na zdravje.

Baziliko poznamo predvsem kot nepogrešljivo začimbo v italijanski kuhinji, čeprav njeno ime izhaja iz starogrške besede basileus, ki pomeni kralj. Poznajo jo tudi Indijci, ki so to dišeče zelišče posvetili najvišjim bogovom Višnuju in Krišni.

Sicer pa poznamo več kot 60 gojenih sort bazilike. Sorte se med seboj razlikujejo po velikosti listov, od povsem drobnih do zelo velikih in skodranih, ter po barvi, od različnih odtenkov zelene do vijoličaste s škrlatnim pridihom. Najbolj poznane sorte bazilike so: sladka bazilika, grška bazilika, tajska bazilika, cimetova bazilika, ki prihaja iz Mehike in solatna bazilika.

Profimedia

Zaradi zelo različnega videza listov baziliko včasih težko spoznamo, najbolj prepoznaven pa je njen vonj. Bazilika ima v osnovi prijeten, svež, sladkast in nekoliko pikanten vonj, ki mu je glede na sorto dodana poprasta, limonasta, janeževa, cimetova ali katera druga nota. Sveža bazilika vsebuje obilo eteričnih olj, ki se s sušenjem precej izgubijo. Je tudi dober vir nekaterih vitaminov in mineralov in močan antioksidant.

Učinki na zdravje

V ljudski tradicionalni medicini naj bi se bazilika uporabljala za zdravljenje kačjih ugrizov, prehladov in pri vseh vnetjih nosne votline in žrela. Danes raziskave kažejo na precej širši spekter pozitivnih učinkov. Sveta bazilika denimo naj bi zelo blagodejno delovala na jetra, uravnavala krvni sladkor, podpirala srčno-žilni sistem, pomirjala hormonski sistem (predvsem stresne hormone in telesne odzive na stres) in celo pomlajevala kožo. Nasploh naj bi imela močne protivnetne učinke.

Profimedia

Kako jo lahko uporabljamo?

Seveda kot začimbo. Bazilika je značilna začimba italijanske kuhinje, uporabljajo pa jo tudi drugje v Sredozemlju in tudi v Aziji. Sveža se odlično poda k paradižniku in testeninam, dodajamo pa jo tudi solatam, rižotam in sladoledom. Kuhanim jedem dodamo svežo baziliko šele ob koncu kuhanja, da ohrani čim več arome. Bazilika se odlično ujema tudi z drugimi zelišči (rožmarin, origano, timijan, peteršilj, koriander, drobnjak, meta, citronska melisa) in s česnom.

Svežo baziliko lahko posušite in jo uporabljate vse leto. Bolj zagrizeni pa lahko iz nje naredite tudi tinkturo, eterično olje, čaj, mazilo …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.