Zakaj je paradižnikovi omaki dobro dodati malo cimeta

Magazin 03. Mar 202210:30
paradiznikova omaka
Profimedia

Ko slišite besedo cimet, morda ne pomislite na paradižnikovo omako. A v nadaljevanju preberite, kaj se skriva za to nenavadno kombinacijo.

Testenine s paradižnikovo omako – jed, ki jo številni poznamo in imamo radi že od otroštva. Radi jo imamo tudi zato, ker je tako preprosta in hitro pripravljena.

Ko se najbolj mudi, na hitro popražimo malo čebule in česna, v posodo stresemo pasiran paradižnik in začinimo po okusu: sol, poper, bazilika in morda še kako zelišče, pri ljubiteljih pekočega pa seveda ne sme manjkati še čili. In omaka je pripravljena – medtem ko se v drugi posodi že kuhajo testenine.

Vendar obstaja še ena začimba, ki se poda k paradižnikovi omaki: cimet.

Zakaj je paradižnikovi omaki dobro dodati malo cimeta?

V nekaterih državah je cimet v jedeh, ki niso sladice, nekaj običajnega. V Grčiji ga denimo dodajajo jedem, kot je kapama. Prav tako cimet radi uporabljajo v Indiji, še zlasti pri pripravi jedi, ki se dolgo kuhajo.

Razlog?

Cimet pomaga ublažiti kislost paradižnika oziroma paradižnikove omake in lahko okrepi njeno aromo. Tako lahko zmanjšate količino sladkorja, ki se ga navadno dodate omaki. Cimet tudi veže rahlo grenke in zemeljske okuse in da jedi rahlo dimljeno noto. Najbolje pa se v omaki poda skupaj z začimbami, kot je piment, muškatni orešček in rožmarin.