5 pravljičnih evropskih gradov, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju

Magazin 18. Dec 202207:13 1 komentar
Grad Miramare, Trst
Profimedia

Gradovi že stoletja kljubujejo zobu časa in s svojo veličino navdušujejo turiste z vsega sveta. Oglejte si peterico pravljičnih evropskih gradov, ki jih velja obiskati vsaj enkrat v življenju.

Gradovi so spomeniki nekih preteklih časov, njihova arhitektura pa nas v hipu pusti brez besed. To je pravljičnih pet.

Grad Neuschwanstein, Nemčija

Nemci se lahko pohvalijo z vrsto prekrasnih gradov, Neuschwanstein pa je pri vrhu seznama. Romantičen grad sodi med najprepoznavnejše gradove na zemeljski obli. Veličasten grad Neuschwanstein leži na jugozahodu Bavarske, krasi pa ga kar 228 sob.

Grad je dal Ludvik II. Bavarski postaviti v 19. stoletju, a mu sadov svojega dela zaradi odstavitve in prerane smrti ni uspelo užiti. Navdih za gradnjo je črpal iz nemške romantike, pravljični grad pa je navdihnil številne filmske in risane zgodbe. Neuschwanstein letno obišče več kot milijon turistov, grad pa je uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Castello di Miramare, Italija

Številne italijanske gradove so iz zasebnih rezidenc preuredili v muzeje, eden takšnih pa je tudi priljubljeni grad Miramare. Arhitekturno čudo je bilo zgrajeno v 19. stoletju in ga najdete v bližini Trsta. Dandanes je priljubljena izletniška destinacija, na družbenih omrežjih pa najdete vrsto njegovih fotografij.

Nekaj posebnega je tudi njegova lega. Stoji namreč na pečini tik ob morju, obdajajo pa ga različne tropske rastline in palme.

Grad Frederiksborg, Danska

Grad Frederiksborg je bil zgrajen v 17. stoletju, stoji pa v bližini Københavna. Največji renesančni grad v Skandinaviji številni zavoljo edinstvene arhitekture in veličastnih vrtov primerjajo s francoskim Versaillesem.

V gradu je dandanes urejen Muzej nacionalne zgodovine, vsako leto pa ga obiščejo trume turistov.

Palača Pena, Portugalska

Palača Pena, ki se nahaja v sklopu parka v Sintri nedaleč od Lizbone, velja za enega najbolj znanih in najbolj obiskanih portugalskih gradov. Barvit grad stoji na vrhu hriba, zaradi svoje igrive arhitekture in barv pa bi ga brez težav umestili v kakšno Disneyjevo pravljico.

Celoten kompleks je mešanica renesančne, gotske, egipčanske in mavrske arhitekture, obdajajo pa ga čudoviti vrtovi, ki se razprostirajo na več kot 200 hektarih.

Grad Eltz, Nemčija

Grad Eltz je eden najlepših in najbolj fotogeničnih gradov na svetu. Gre za srednjeveški grad, ki stoji na hribih nad reko Moselle med Koblenzom in Trierjem.

Še vedno je v lasti družine Eltz, ki je tam živela v 12. stoletju, od takrat pa se je v gradu izmenjalo 33 generacij.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje