5 preprostih namigov za hitrejšo rast las – dolgi, bujni, zdravi

Magazin 02. Okt 202215:30
Lasje
Profimedia

Bujni lasje od nekdaj veljajo za simbol moči in zdravja. Kaj pa lahko naredite, da bodo rasli še hitreje oz. da boste ohranili naravno goste lase? Preverite 5 namigov za hitrejšo rast las.

Bodite pozorni na vnos vitaminov in mineralov

Vitamini in minerali ter maščobne kisline so nasploh pomembni za naš organizem in zdravje. Nekateri pa naj bi igrali posebno pomembno vlogo pri rasti las. To so vitamini C, D in E, biotin, cink, železo, maščobne kisline omega 3 in omega 6.

Študija je tako denimo pokazala, da naj bi imeli posamezniki z avtoimuno boleznijo alopecia areata v primerjavi s kontrolno skupino nizke ravni predvsem vitamina D, cinka in folatov. Druga študija pa je pokazala, da naj bi dodatno uživanje maščobnih kislin omega 3 in omega 6 pomagalo zmanjševati izpadanje las predvsem pri ženskah, ki so nagnjene k prekomerni izgubi las.

Masirajte lasišče

Masaža lasišča blagodejno vpliva na počutje, a, kot kaže, lahko pripomore tudi k hitrejši rasti las. To so preverili tudi s študijo, s katero so želeli ugotoviti, ali redna štiriminutna masaža lasišča lahko pospeši rast las. Zaključek te manjše študije je pokazal, da je nekaj udeležencev po 24 tednih res imelo gostejše lase kot na začetku. Hkrati avtorji poudarjajo, da bi za večjo zanesljivost študije morali opraviti obsežnejšo raziskavo. Domnevajo pa, da naj bi redna masaža pomagala razširiti krvne žile pod kožo. Rezultat tega naj bi bili gostejši in močnejši lasje.

Profimedia

Zrak iz sušilnika za lase naj ne bo prevroč

Pretirano vroč zrak iz sušilnika (in pogosto sušenje) morda hitro posuši lase, po drugi strani pa lahko povzroči poškodbe in lomljenje las ter jih izsušuje. Ker se ne moremo povsem izogniti sušenju las s sušilnikom, je dobro, da vsaj zmanjšamo temperaturo na sušilniku. Podobno velja za kodralnike in druge naprave za lase.

Izogibajte se hitrim in strogim dietam

Danes je vse več informacij o tem, da hitre diete na dolgi rok ne prinašajo želenih rezultatov. Razlog je t. i. jojo učinek, poleg tega pa imajo lahko tudi druge nezaželene posledice. Med njimi je zmanjšana rast las ali njihova pretirana izguba. To se zgodi, ker je organizem v kratkem času podvržem ekstremni spremembi in prikrajšan za pomembne vitamine in minerale. Raziskave pa kažejo, da pomanjkanje ključnih hranil lahko vpliva na strukturo las in njihovo rast.

Profimedia

Uporabite eterična olja, ki spodbujajo rast las

S študijo, ki jo navaja vir, so pokazali, da naj bi bilo eterično olje rožmarina podobno učinkovito pri spodbujanju rasti las kot kemično sredstvo. Druga eterična olja, ki naj bi prav tako pospeševala rast las, so še: eterični olji poprove mete in sivke. Učinkovito naj bi bilo tudi olje jojobe in celo bučno olje.

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.