5 razlogov, zakaj je tek v jesenskem času lahko najlepši

Magazin 19. Okt 202106:00 > 06:05 0 komentarjev
tek
Profimedia

Vas mrzle temperature hitro preženejo s tekaških stez? S temi razlogi vas prepričamo, da oblečete pulover in tečete tudi jeseni.

Tek v naravi se nikakor ne more primerjati s tekom na tekaški stezi v fitnesu, kar pravi ljubitelji te vrste rekreacije dobro vedo. Pogosto ljudje ne tečejo samo zato, da bi pridobili kondicijo, ampak tudi, ker aktivnost pomeni odklop v naravi, razbremenitev misli in za nekaj trenutkov prežene skrbi.

V jesenskem času je teči še lepše in razkrijemo vam, zakaj bi morali poskusiti tudi vi:

1. Tekači jeseni žarijo od sreče

Verjetno že veste, da se med fizično aktivnostjo sproščajo t. i. hormoni sreče, ki poskrbijo za dobro počutje, a tokrat ne govorimo le o tem.

Če tečete redno, potem ste že izkusili tiste težke poletne teke, ko se telo še posebej trudi, saj mora poleg fizične aktivnosti prenašati vročino in predvsem vlago. Morda poleti dosegate slabše rezultate, vendar postajate bolj vzdržljivi. Ko pride jesen in ozračje postane manj vlažno, kar naenkrat tečete lahkotnejše, dlje in hitreje. Nimate toliko težav z dihanjem in tek ni tako naporen kot poleti.

2. Vreme je popolno za tek

Ni potrebe po zgodnjem vstajanju, da bi ujeli tistih nekaj minut svežega jutra, preden napade vročina. Tudi če začnete teči v dolgih rokavih ali v jopici, se boste čez čas slekli in temperatura bo ravno pravšnja za tek v kratkih rokavih. Ne bo vam prevroče in ne bo vas zeblo, na sebi ne boste imeli veliko oblačil.

3. Jesen je čas maratonov

Tudi če niste pretirano tekmovalni, se tu in tam prijavite na kakšno tekaško tekmovanje. Tako boste preverili, kje približno ste v primerjavi z drugimi tekači, predvsem pa boste občutili odlično energijo, ki se širi na dogodku. Obkroženi boste z enako mislečimi ljudmi in morda najdete celo družbo za naslednji tek. Poleg tega je teči s toliko tekači prav poseben občutek, ki ga med solo tekom ne boste doživeli.

4. Lepi razgledi, čudovite barve, sončni zahodi

Moramo sploh še kaj dodati? Narava je jeseni čudovita, saj vsak teden lahko zaznate drugačen odtenek barv. Če se na tek odpravite popoldne, boste verjetno ujeli sončni zahod, malo višje na hribu pa razgled, ki ga fotografija ne more ovekovečiti.

5. Jesensko obarvani prigrizki in nova oblačila

Ob nižjih temperaturah boste potrebovali daljše hlače ali pajkice, dolgo majico in trak … Zakaj si ne bi kupili nekaj novih oblačil, ki vas bodo motivirala in dodatno navdušila nad tekom? Tu in tam se ne pozabite nagraditi za trdo delo in se spodbuditi k nadaljnjim uspehom.

To lahko storite tudi z jesensko obarvanimi prigrizki in napitki, pazite le na količino in to, da so večinoma zdravi. Kavi na primer dodajte bučno začimbo ali cimet, privoščite si kakšno cimetovo rolico, pečeno bučo, bučno juho ali rulado …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!