5 slabih navad, ki vam lahko pravzaprav koristijo

Magazin 26. Nov 202118:00
Ženska v kuhinji
Profimedia

Tu je 5 tako imenovanih negativnih navad, ki vam – v nasprotju s prepričanjem vaše mame in vsevednega sodelavca – lahko koristijo.

1. Odlašanje

Adam Grant, profesor na Whartonu in avtor knjige Originals, pravi, da bi morali dojemanje odlašanja razširiti, ker to ne pomeni samo lenarjenja, temveč čakanje na pravi trenutek. Z drugimi besedami – odlašanje lahko pripomore k večji ustvarjalnosti, ker si s tem omogočite, da lahko svojo idejo bolje razvijete.

2. Zamujanje

Kronično zamujanje lahko vpliva tako na osebne kot poslovne odnose, ker to kaže na neorganiziranost, in kar je še huje, nespoštovanje.

Hkrati pa Diana DeLonzor, avtorica knjige Never Be Late Again, opisuje tudi pozitivne plati zamujanja. V časopisu The New York Times so jo povzeli z naslednjimi besedami: “Veliko ljudi je tako optimističnih kot nerealističnih. Zato to vpliva na njihovo dojemanje časa. Res verjamejo, da se lahko odpravijo na kratek tek, nato v čistilnico po oblačila, nakupijo živila in odpeljejo otroke v šolo – vse v eni uri.”

3. Pritoževanje

Nihče si ne želi biti eden tistih, ki se nenehno pritožujejo nad … vsem, pravzaprav. Če pa se že morate pritoževati, lahko negativnost izrazite, ne da bi vse odvrnili od sebe oziroma napihnili situacijo.

Učinkovita pritožba ima tri plasti: najprej morate ubrati blag pristop, da se poslušalec ne bo počutil napadenega. Nato pritožbo predstavite na čim manj sovražen način. Na koncu pa sogovorniku povejte, da boste cenili vsakršen trud, ki ga bo vložil v to, da bi vam pomagal.

4. Neurejena miza

Če vam na svoji mizi ali v prostoru vedno uspeva obdržati zmešnjavo, se v njej morda skrivajo prednosti. Raziskave so pokazale, da so zaradi nereda ljudje bolj osredotočeni na zastavljene cilje, ker nas ta motivira, da poiščemo in vzpostavimo red. Kar pomeni, da nas pravzaprav že sam pogled na neurejen delovni prostor lahko motivira, da bomo bolj produktivni.

5. Sanjarjenje

Leta 2010 so raziskovalci objavili ugotovitve, ki so pritegnile veliko pozornosti. Ugotovili so namreč, da nas sanjarjenje lahko onesrečuje.

Če se boste samo za nekaj minut namenoma prepustili in izklopili, boste tako postali bolj produktivni in ustvarjalni.

Ena od raziskav, navedenih v reviji The Harvard Business Review, je ugotovila, da boste pri težavni nalogi lažje našli rešitev, če boste za 12 minut z mislimi malce odplavali in se nato spet vrnili k nalogi.