5 stvari, ki jih o kraljici Elizabeti morda še niste vedeli

Magazin 27. Feb 202212:45
Kraljica Elizabeta
Foto: Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta letos slavi 70. obletnico svoje vladavine, kljub temu pa se še vedno najdejo podrobnosti, ki jih o kraljici nekateri še ne vedo.

Kraljica Elizabeta že od rojstva živi na očeh javnosti in številni mislijo, da o njej vedo tako rekoč vse. Veliko podrobnosti iz življenja britanske vladarice je razkrila tudi serija Krona, ki je marsikomu ponudila približen oris tistega, kar se dogaja za štirimi stenami palače.

Vse to morda o njej še ne veste

Čeprav Veliki Britaniji vlada že 70 let, pa se še vedno najdejo podrobnosti, ki jih morda vsi njeni oboževalci ne poznajo.

  • Nadimek Lilibet

V otroštvu je bilo mali Elizabeti precej težko izgovoriti svoje ime, zato je največkrat izgovorila kar Lilibet, nadimek pa ji je ostal vse do današnjih dni. Njen oče, kralj George VI., je imel vedno običaj, da je rekel: “Lilibet je moj ponos in Margaret je moja sreča.”

  • Borila se je v drugi svetovni vojni

Tisto, česar številni ne vedo o kraljici, je, da se je med drugo svetovno vojno pridružila ženski enoti britanske vojske, kjer je delala kot mehaničarka, s tem pa je postala prva članica iz kraljeve družine, ki se je pridružila vojski s polnim delovnim časom.

  •  Princa Filipa je spoznala, ko ji je bilo komaj 8 let

Čeprav sta Filip in Elizabeta že kot otroka prisostvovala istim dogodkom, sta se uradno spoznala šele leta 1934, ko sta se udeležila poroke princese Marine in princa Georgea.

  • Vsako leto prejme več kot 7000 pisem

Številni morda ne vedo, da kraljica dnevno prejme okoli 200 do 300 pisem. Nekaj jih izbere in prebere, nato pa njeno osebje pošlje odgovore. Na uradni spletni strani je celo zapisano, da kraljica skrbi za vsa svoja pisma in pošto ter jih skrbno prebere.

  • Princ Filip je bil v resnici njen sorodnik

Morda se sliši nenavadno, a kraljica Elizabeta in njen soprog princ Filip sta bila v resnici sorodnika. Bila sta v sorodu preko kraljice Victorie, s katero je bila Elizabeta v sorodu po očetovi strani, Filip pa po materini.

Komentari

Vaš komentar