5 stvari, ki jih o Novaku Đokoviću najverjetneje niste vedeli

Magazin 30. Jan 202308:52 1 komentar
Novak Đoković
Profimedia

Srbski teniški as Novak Đoković je z zmago na OP Avstralije ujel Rafaela Nadala in vnovič utišal vse dvomljivce.

O Srbu je znanega marsikaj, številnim medijem pa se je zameril s svojimi dejanji in načelnostjo. Kakorkoli, po nedavnem dosežku je zaprl usta tudi največjim dvomljivcem. In čeprav po spletu krožijo številne informacije, smo izbrskali nekaj takih, ki jih doslej morda še niste slišali.

Rastlinska prehrana

V sezoni 2010 se je Novak pogosto počutil utrujenega, v tem času je celo razmišljal o tem, da bi se poslovil od tenisa. Ob pomoči nutricionista je takrat spoznal, da je alergičen na gluten in mlečne izdelke, zato se je odločil za temeljito spremembo jedilnika.

Izbral je rastlinsko prehrano, tudi zavoljo drastičnih sprememb pa v 2011 zabeležil eno svojih najboljših sezon doslej. Teniški igralec priznava, da je opustil meso in mlečne izdelke, saj zahtevajo preveč energije za prebavo, kar je pripomoglo k večji učinkovitosti treningov.

O svoji prehranski strategiji je spregovoril tudi v knjigi Serviraj za zmago pa tudi v Netflixovem dokumentarnem filmu The Game Changers. Srb je ob tem tudi lastnik rastlinske restavracije Equita.

Đoković govori kar 11 jezikov

Novak ni le odličen teniški igralec, temveč obvlada kar 11 jezikov. Poleg maternega jezika srbščine tekoče govori še angleško, francosko, kitajsko, nemško, italijansko, špansko, arabsko, rusko, portugalsko in japonsko. Svoje navijače pogosto zabava tako, da po zmagi na tekmi spregovori nekaj stavkov v tujem jeziku.

“Mislim, da se tega res ne moreš naučiti. To imaš v sebi. Oba moja brata govorita kar nekaj jezikov. To je nekaj, kar mislim, da imamo v družini,” je dejal v intervjuju za NDTV leta 2012.

Zaigral je v hollywoodskem filmu

Hollywood je pograbil Đokovićev igralski talent, ki ga šaljivo razkazuje tudi na igrišču. Povabili so ga, da nastopi v družbi Sylvestra Stallona in Arnolda Schwarzeneggerja. Sodeloval je pri snemanju akcijskega filma The Expendables 2 leta 2012, kjer zaigra kar samega sebe.

Čeprav je njegova vloga vzbudila izjemno pozornost, so prizor, v katerem se s pomočjo teniškega loparja bori proti oboroženim napadalcem, na koncu izrezali iz končne različice filma.

Že od malega je sanjal o veličini

“Ljudi moramo navdihniti, da si upajo sanjati,” je nekoč dejal Novak Đoković. Kot sedemletnik je občudoval Peta Samprasa, ki je takrat dvignil pokal Wimbledona in se zaljubil v tenis. Vse od takrat je sanjal o tem, da bo tudi sam nekoč dosegel to, kar je uspelo njegovemu velikemu idolu.

Vizualiziral je, kako zmaguje v Wimbledonu, in si doma celo izdelal pokal. To je imelo močan učinek. Spodbudilo ga je v prepričanju, da lahko doseže svoje cilje, in ga motiviralo za trdo delo.

Na tenis naletel povsem po naključju

Đoković je med bombardiranjem Beograda dva meseca in pol več ur dnevno preživel v zakloniščih. To ga je oblikovalo in ga naredilo še bolj odločenega, da doseže zadane cilje. Namesto da bi postal jezen ali razočaran, je stisko uporabil kot motivacijo, da bi nekaj dosegel.

Ko je bil star le štiri leta, so v bližini restavracije njegovih staršev zgradili 3 teniška igrišča. Bil je radoveden in se zadrževal v bližini igrišč, vse dokler ga niso spustili noter. Bil je prvi v družini, ki je začel igrati tenis, a se je hitro naučil.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje