5 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Magazin 02. Mar 202210:00 0 komentarjev
Trebuh
Profimedia

Se vam okoli pasu nabira maščoba in se je ne morete znebiti? Preverite pet načinov, ki vam lahko pomagajo.

Uživajte v vodi topne vlaknine

Poznamo v vodi topne in netopne vlaknine. Topne vlaknine naj bi bile tiste, ki naj bi pomagale do bolj ravnega trebuha. V vodni topne vlaknine se raztopijo in v črevesju tvorijo gelu podobno snov. Hrana skozi prebavni sistem zato prehaja počasneje, kar je tudi razlog, da smo dlje časa siti in jemo manj. Tudi raziskave pravijo, da nam v vodi topne vlaknine v kombinaciji z redno vadbo lahko pomagajo do bolj ravnega trebuha. Petletna študija, v katero so zajeli 1.100 odraslih posameznikov, je pokazala, da se je tistim, ki so redno uživali topne vlaknine, zmanjšal obseg pasu. Vnos vlaknin so skozi petletno obdobje postopoma povečevali in ugotovili, da se je z vsakim novim (10-gramskim vnosom) maščoba zmanjšala za 3,7 %. Vir v vodi topnih vlaknin so: lanena semena, avokado, robide, brstični ohrovt, stročnice itn.

Izogibajte se stresu

Prekomeren, kroničen stres je razlog za številne težave, tudi za prekomerno težo in nabiranje maščobe okoli trebuha. Ko smo pod stresom, se v telesu začnejo sproščati višje ravni hormona kortizola, t. i. stresnega hormona. Študije kažejo, da visoke ravni kortizola lahko povečajo apetit in povzročijo, da telo maščobo nalaga okoli pasu. Pomagajo vam lahko sproščanje, meditacija, joga itn.

Profimedia

Izvajajte aerobno vadbo

Aerobna vadba naj bi bila ena izmed najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje maščobe okoli trebuha, kar potrjujejo tudi različne študije. A si raziskovalci še niso jasni glede intenzitete vadbe, saj nekatere raziskave kažejo, da je učinkovita že srednje intenzivna aerobna vadba, spet druge pa, da visoko intenzivna. Kljub temu študije pravijo, da je za učinke verjetno najpomembneje, da je vadba redna in se izvaja daljše časovno obdobje.

Privoščite si dovolj spanja

Kakovosten spanec je pomemben za naše normalno psihofizično delovanje, njegovo pomanjkanje pa lahko vodi do številnih težav. Študije so pokazale, da je pomanjkanje spanja lahko eden izmed razlogov za nabiranje maščobe in pridobivanje teže. Raziskava, ki je trajala 16 let in je vključevala več kot 6.800 žensk, je pokazala, da so imele tiste posameznice, ki so spale pet ali manj ur na noč večje možnosti za prekomerno težo, kot tiste, ki so spale sedem ur ali več. S povečano telesno težo se povezuje tudi spalna apneja.

Profimedia

Uživajte maščobe omega 3

Nekatere ribe so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki so neverjetno zdrave. Ne le da nam lahko pomagajo ohranjati lepo postavo, so tudi izjemno koristne za naše zdravje. Študije kažejo, da naj bi prehranski dodatki omega 3 pomagali tudi pri zmanjševanju maščobe. Z raziskavo so pod drobnogled vzeli posameznike z maščobno okvaro jeter in ugotovili, da so omega 3 pomagale zmanjšati maščobo v jetrih kot tudi okoli pasu.

VIR: healthline.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!